Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Neamţ derulează în luna decembrie 2021 Campania „Luna Naţională a informării despre Bolile transmisibile (BT): HIV/SlDA, Tuberculoză(TB) şi HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-L9.
În Romînia în sistemul de evaluare şi monitorizarea infecţiei HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la lnstitutul Naţional de Boli lnfecţioase „Prof.Dr.Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea lnfecţiei HIV/SIDA în România. în anul 2020 au fost raportate 432 cazuri noi HIV/SIDA.
lnstitutul Naţional de Pneumoftiziologie „Prof . Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România a raportat în sistemul european TESSy pentru anul 2019 – 11618 cazuri de tuberculoză, cu 4,8% mai puţine faţă de anul precedent.
Conform lnstitutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile, continuă trendul descendent pentru incidenţa raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variaţii minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C.
În anul 2020 au intrat în sistemul naţional de supraveghere pentru hepatitele virale B şi C – 48 cazuri, de aproape 5 ori mai puţine faţă de anul precedent (234).
Situaţia statistică in judelul Neamţ se prezintă astfel:
– pentru tuberculoză în anul 2020 s-au inregistrat 212 cazuri noi în scădere faţă de anul 2019 (300 de cazuri noi); în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 162 de cazuri noi;
– pentru hepatia B în anul 2020 s-a înregistrat un caz nou, in scădere faţă de anul 20t9 (4 cazuri noi);
– pentru hepatita C in anul,2020 nu s-a inregistrat niciun caz nou, faţă de anul 2019 când s-au inregistrat 2 cazuri noi);
– pentru infecţia cu HIV/SIDA în anul 2020 s-au înregistrat 13 cazuri noi, iar în primele 10 luni ale anului 2021 s-au înregistrat 7 cazuri noi în anul 2020 s-au înregistrat 6 decese, iar în primul semestru al anului 2O21 au fost inregistrate 2 decese.
lnfectarea cu HIV, TB sau Hepatiti virală (HV) schimbă o viaţă, nu doar in termeni de sănătate personală, dar ăi de risc de sărăcie, marginalizare şi stigmatizare.
Pandemia COVID-19 a dezviăluit inegalităţile înrădăcinate în societăţile noastre.
Această criză a sănătăţii îi loveşte cel mai puternic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili.
Cu toate acestea, această criză este şi un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine şi impreună.
Eliminarea stigmatizării şi discriminării şi fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului şi a adaptării la gen sunt esenţiale pentru a pune capăt pandemiilor care se confruntă cu aceste boli transmisibile şi cu COVID-19.
În judeţul nostru se organizează următoarele activităţi:
. transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP Bucuresti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judet, reţeaua de medicină de familie şi medicină şcolară prin intermediul poştei electronice;
. tipărirea şi distribuirea de postere in unităţi medico-sanitare, medicilor de familie, asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari pentru comunităţile de romi din judeţ;
.postarea pe site-ul D,S.P. Neamt a comunicatului de presă şi pe pagina de facebook a materialelor grafice (infografic, poster, pliant) primite de la l.N.S,P. Bucureşti.
Campania dedicată informării şi conştientizării despre impactul acestor boli transmisibile este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin lnstitutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judetene şi cea a municipiului Bucureşti.