back to top
luni, 21 aprilie 2025
13.5 C
Piatra Neamț

Ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor pentru 2021 a fost majorat la 70 de milioane de lei

În Ședința Guvernului din data de 10 decembrie 2021 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art.19 alin.(8) din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Prin prezentul act normativ se stabileşte majorarea ajutorului de stat, pentru anul 2021, de la 40 milioane lei la 70 milioane lei, sumă care se încadrează în plafonul aprobat pentru perioada 2015 – 2022, respectiv 759.250.000 lei.

În urma acestui amendament, s-a modificat și repartizarea sumelor pe specii, proporțional cu fondurile solicitate prin cererile inițiale anuale, respectiv 30.817.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 39.183.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2021.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a celor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Intensitatea ajutorului de stat este:

a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menținerii registrelor genealogice;

b) de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Articole populare

Intervenții ale pompierilor pentru stingerea incendiilor în zona Târgu-Neamț

În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, echipajele Inspectoratului...

Cetățile dispărute ale Daciei: Bâtca Doamnei și Cozla – între vestigii, legende și uitare

Într-un colț pitoresc al Moldovei, în jurul actualului oraș...

De ce ne enervează oamenii în trafic – și ce spune asta despre noi

Claxoane, semnalizări ignorate și certuri prin geam. Nu e...

Top 5 meserii ale viitorului: profesiile care vor domina piața muncii în era digitală

Descoperă domeniile în care cererea va exploda datorită avansului...

De interes

spot_img

DIn aceeasi categorie

spot_imgspot_img