În cadrul unei forme hibride de smishing, atacatorii trimit țintei un mesaj de informare cu privire la o tranzacție fictivă, alături de o cerere de răspuns cu „da” sau „nu” pentru primirea de alerte viitoare.

După răspuns, atacatorul apelează ținta, susținând că este un reprezentant al băncii și că are nevoie de informațiile potențialei victime pentru a determina validitatea identității acesteia.

În acest context, sunt recomandate închiderea apelului și contactarea băncii.

În materie de tehnici de fraudare, hackerii sunt mai creativi ca niciodată. Cea mai nouă metodă care te-ar putea lăsa fără bani direct de pe telefon este intitulată smishing și ar trebui să știi cum funcționează.

Phishing-ul este o metodă clasică de fraudare. Primești un link către un site, de obicei prin email, care a fost realizat să pară a fi un site pe care îl cunoști. Poate fi site-ul băncii tale sau cel al Google, Apple, Amazon și nu numai. Tastând datele tale de autentificare acolo, oferi acces hackerilor la datele tale private și, eventual, la banii tăi.

Smishing funcționează similar cu phishing, diferența constă în mijlocul în care primești linkul malițios. La smishing, un SMS care pare să fie de la o firmă cunoscută include un link. Când dai click pe el, te confrunți cu o ofertă de nerefuzat, de obicei, pentru ceva gratuit. În acel moment, îți sunt cerute datele de pe cardul de credit pentru plata transportului.

Smishingul se propagă prin SMS, mai mult decât prin WhatsApp sau Facebook Messenger datorită faptului că platformele deținute de Facebook au mecanisme destul de bine actualizate împotriva propagării de linkuri malițioase

Mai multe amanunte puteti citi aici.