APARIȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN ZONA TAMPON A JUDEȚULUI NEAMȚ
Instituția Prefectului – Județul Neamț informează că, în data de 20.02.2025 a avut loc o ședință de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Neamț, condusă de prefectul județului, domnul Adrian Bourceanu. Ședința a fost convocată ca urmare a solicitării Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, în contextul confirmării unui caz de pestă porcină africană la un mistreț vânat în Fondul de vânătoare nr. 2 Moțca, județul Iași.
Având în vedere această situație, membrii C.L.C.B. Neamț au analizat riscurile și au aprobat măsurile sanitar-veterinare necesare pentru prevenirea extinderii focarului, în conformitate cu reglementările naționale și europene în vigoare.
La ședință au participat reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestei situații de risc major, respectiv: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, Direcția pentru Agricultură a Județului Neamț, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț și UAT Răucești.
În cadrul ședinței, doamna dr. Lenuța Doniceanu, reprezentantul DSVSA Neamț, a prezentat Planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, elaborat în conformitate cu protocolul sanitar-veterinar și adaptat specificului cazului confirmat în județul Iași.
Zona tampon afectată de boală și măsuri specifice
Conform reglementărilor, zona tampon aferentă focarului de pestă porcină africană se extinde pe o rază de 5 km și include următoarele localități și teritorii din județul Neamț: UAT Timișești (Timișești, Zvorănești, Preutești, Plăieșu), UAT Păstrăveni (Lunca Moldovei), UAT Urecheni (Plugari), UAT Răucești (Ungheni) și AVPS Zimbru.
Printre măsurile aprobate de membrii C.L.C.B. Neamț, menționăm:
Monitorizarea strictă a populației de mistreți – se impune organizarea de activități de vânătoare intensivă a mistreților, cu un obiectiv de reducere a populației acestora la 0,5 mistreți/km².
Patrulare și identificare a cadavrelor – echipele desemnate vor efectua inspecții regulate în fondurile de vânătoare pentru depistarea și raportarea mistreților morți către DSVSA Neamț.
Informarea și colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale – UAT-urile din zona tampon sunt obligate să desfășoare campanii de informare și conștientizare a populației cu privire la obligațiile legale privind raportarea cazurilor suspecte de pestă porcină africană la porcii domestici.
Respectarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de suine – fermierii și crescătorii de porci trebuie să implementeze măsuri stricte de protecție, inclusiv interzicerea circulației animalelor fără aviz sanitar-veterinar și restricționarea accesului în exploatații.
Intervenția rapidă în cazul semnalării unui nou caz – orice suspiciune de boală trebuie notificată imediat DSVSA Neamț pentru a se putea acționa în consecință.
Instituția Prefectului – Județul Neamț reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor impuse și solicită sprijinul comunității în gestionarea eficientă a acestei situații critice. Toate cazurile suspecte de pestă porcină africană la porcii domestici trebuie raportate de urgență la DSVSA Neamț.
Planul de măsuri aprobat a fost transmis tuturor factorilor implicați pentru implementare imediată.
Prefect,Adrian BOURCEANU Instituția Prefectului – Județul Neamț