„Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afecteazå omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută”, precizează specialiștii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Bacteria gram-pozitivă, anaerobă, este prezentă în mediul înconjurător, pe plante, sol, fructe, legume, sub formă sporulată, avertizează specialiștii. Această bacterie are capacitatea de a produce neurotoxina botulinică, care determină afectarea gravă a sistemului nervos și muscular. „Toxina botulinică este cea mai putemică toxină cunoscută”, subliniază reprezentnații DSVSA  Poate fi însă inactivată prin încălzire la 80°C în 10 minute și prin fierbere în 3-4 minute.

„Toxina afectează controlul mușchilor în întregul corp și de aici complicații precum: afectarea vorbirii, dificultăți la înghițire, oboseală, insuficiență respiratorie”, sunt redate și simptomele produse în urma intoxicației.

Cum se realizează contaminarea

Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce, etc.), dar și în intestinul oamenilor, spun specialiștii DSVSA.

Sporii se răspândesc pe sol, iar transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, însă doar în anumite condiții, respectiv:

– alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic;
– să existe condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor;
– alimentul insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși și să fie depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei.

Conservele preparate în gospodărie, unde condițiile nu sunt atent monitorizate, așa cum este cazul mediului industrial, sunt cel mai des incriminate de apariția cazurilor de botulism. În special conservele de carne, pește, dar și cele de fructe și legume, insuficient sterilizate și spălate, dar și carnea afumată, șunca, mezelurile preparate în casă, toate au un risc crescut. Foarte rar, menționează specialiștii, sunt incriminate conservele preparate pe cale industrială, în cazurile sterilizării insuficiente.

Pelicula de ulei din conserve, extrem de periculoasă

Avertismentul deosebit de important se referă la aspectul conservei. Deși uneori conservele pot apărea alterate ca miros și gust (nu gustați niciodată dintr-o conservă care pare alterată), acestea arată însă, cel mai frecvent, perfect normal.

Amănuntul care face conservele și mai periculoase, asigurând mediul dezvoltării toxinei, este pelicula de ulei la care multe dintre gospodine apelează. „Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice”, este avertismentul specialiștilor.