Peste 3,4 milioane de lei investiți prin PNRR în modernizarea bibliotecilor și formarea cetățenilor din comunități defavorizate

Consiliul Județean Neamț anunță finalizarea lucrărilor la primele două biblioteci incluse în proiectul „Dezvoltarea competențelor digitale de bază în cadrul bibliotecilor din județul Neamț”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare totală de 3.424.259,09 lei.

Este vorba despre Biblioteca din comuna Brusturi și Filiala „Vasile Conta” a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamț, care au fost deja modernizate și transformate în centre de resurse digitale. Urmează să fie reabilitată și Biblioteca din orașul Târgu Neamț, în cadrul aceluiași demers de modernizare și digitalizare.

Toate cele trei biblioteci vor deveni HUB-uri de dezvoltare a competențelor digitale, echipate cu tehnologie de ultimă generație și pregătite să sprijine comunitățile locale în procesul de alfabetizare digitală.

Dotări moderne pentru 29 de biblioteci din județ

În plus, alte 29 de biblioteci din județul Neamț vor fi dotate cu echipamente IT performante, printre localitățile vizate numărându-se: Bahna, Bicaz, Bîra, Boghicea, Borca, Bozieni, Cordun, Crăcăoani, Dochia, Făurei, Girov, Gherăiești, Grințieș, Hangu, Ion Creangă, Mărgineni, Negrești, Oniceni, Păstrăveni, Pipirig, Poienari, Răucești, Roman, Tămășeni, Trifești, Urecheni, Valea Ursului, Văleni și Vânători-Neamț.

Aceste biblioteci vor beneficia de dotări precum calculatoare, imprimante 3D, echipamente audio-video pentru captare și editare, creând un mediu prielnic pentru învățare și formare digitală.

2500 de persoane instruite în competențe digitale

Proiectul prevede și formarea a 50 de bibliotecari, care vor deveni lectori pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază în comunitățile lor. În total, 2.500 de persoane din comunități defavorizate vor participa la cursuri organizate în bibliotecile din județ, beneficiind gratuit de instruire în utilizarea tehnologiei.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel-Vasilică Harpa, a subliniat importanța acestui demers:

„Biblioteca trebuie să devină o instituție modernă, care să ajute la rezolvarea problemelor comunității, să dezvolte comunicarea și să pună bazele unor parteneriate care să conecteze oamenii. Comunitățile vor avea acces gratuit la activități de informare, la activități culturale, recreative, educaționale prin organizarea de evenimente dedicate și prin accesarea celor mai noi metode de informare. Mă bucur că acest proiect este implementat în județul nostru și am convingerea că, în viitorul apropiat, beneficiile lui vor deveni vizibile.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.