Bienala de Arte Plasice “Lascăr Vorel”

Se împlinesc anul acesta două decenii (din noiembrie 1997) de la relansarea Bienalei Naționale de Artă Plastică ”Lascăr Vorel”, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din România. Faptul că, în prezent, sute de artiști de primă valore și-au înscris în CV-urile lor participarea și / sau premierea la Bienala de la Piatra-Neamț este o dovadă a importanței pe care a dobândit-o.
Meritul este în primul rând al organizatorului – Fundația Vorel Piatra-Neamț – și al partenerilor – în 2017, la a XV-a ediție (care se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie a.c.), aceștia fiind Complexul Muzeal Județean și Filiala  Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Conform regulamentului, au fost invitați să participe membri ai UAPR din toate filialele țării – pictori, sculptori și graficieni –, absolvenți ai academiilor și universităților de artă. Au răspuns invitației 139 de artiști (respectiv: 32 din Iași, 27 din Neamț, 14 din București, 10 din Timișoara și alții din Cluj, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Suceava, Constanța), care etalează în sălile Muzeului de Artă Piatra-Neamț 177 de lucrări (134 de pictură, 24 de grafică și 19 de sculptură).
Juriul care va stabili și decerna Marele Premiu al Bienalei și premiile de pictură, grafică și sculptură este format din: Prof. univ. dr. Liviu Suhar, prof. univ. dr. Ilie Bostan (ambii de la Universitatea de Arte ”G. Enescu” Iași), prof. univ. dr. Suzana Fântânariu (Universitatea de Vest Timișoara), prof. Vasile Duda (de la Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba” Bistrița), muzeograf Violeta Dinu (de la Muzeul de Artă Piatra-Neamț).

Anunțarea premiilor și vernisajul expoziției celei de a XV-a ediții a Bienalei Naționale de Artă plastică ”Lascăr Vorel” a avut loc la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vineri 10 noiembrie 2017, ora 17.00.

Maria Huminiuc,
coordonator de proiect