2.687 de misiuni executate, 54 fapte penale constatate și 731 de sancțiuni contravenționale aplicate, în perioada 01 iunie – 13 septembrie 2021.

 

Creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, asigurarea și menținerea ordinii și liniștii publice, precum și depistarea, identificarea și dispunerea măsurilor legale față de cei care comit fapte antisociale au fost principalele obiective care au stat la baza planificării, coordonării și executării activităților și misiunilor jandarmilor nemțeni pe timpul sezonului estival 2021, respectiv 01 iunie – 13 septembrie.

Pe fondul relaxării măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19, pentru ducerea la îndeplinire a acestor obiective, zilnic, peste 120 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț au fost angrenați în misiuni de asigurare și menținere a ordinii publice, pază și transporturi de bunuri și valori și au acționat atât independent cât și în cooperare cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice.

Au fost executate 101 misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimentele desfășurate în spațiul public: manifestări cultural-artistice, sportive, religioase și comemorative.

Pentru menținerea ordinii publice în zona de competență, efectivele de jandarmi au acționat atât independent, în mediul urban/rural, în stațiunile montane și pe traseele turistice, în zona obiectivelor din competență, dar și în patrule de ordine publică mixte jandarm-polițist, fiind executate 1.948 de misiuni.

În baza planurilor de cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice și a protocoalelor de colaborare cu instituțiile administrației publice județene și locale și organizații nonguvernamentale din zona de responsabilitate au fost executate 174 de misiuni în cooperare/ colaborare. Parteneri ne-au fost instituțiile Ministerului Afacerilor Interne de la nivelul Județului Neamț, executorii judecătorești, Administrațiile Ariilor Protejate, organele silvice și piscicole, unitățile de Parchet.

Jandarmii nemțeni au intervenit la 357 de solicitări urmare a sesizărilor cetățenilor prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 sau la numărul de contact al instituției. Intervențiile au fost pentru aplanarea unor conflicte de mică amploare, tulburarea liniștii publice, căutare de persoane rătăcite, prezența animalelor periculoase în apropierea gospodăriilor.

Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate 1.101 de sancțiuni contravenționale în valoare de 224.000 de lei, cele mai multe, 838 la număr în cuantum de 167.450 de lei au fost pentru încălcarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative în domeniul pescuitului și acvaculturii, la regimul silvic, desfășurarea activităților de picnic sau a măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2, au fost aplicate 263 de sancțiuni contravenționale în valoare de 56.550 lei.

Tot în acest sezon estival, echipajele de jandarmerie au întocmit actele de sesizare pentru 54 de infracțiuni (contra persoanei – de lovire sau alte violențe, contra patrimoniului – distrugere, furt, la regimul piscicol,) constatate atât independent cât și în patrule de ordine publică formate din jandarm-polițist.

 

 

Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul