CIVILIZAȚIA RUSTICĂ proiect marca Asociatia Crai Nou 2002

Scopul

Conservarea valorii și dezvoltarea aptitudinilor de creație artistică ori înclinațiilor către meșteșuguri inspirate de tradiție și folclor, artizanat promovând legături active între copiii cu pasiune și talent privind arta tradițională. Obiectivul general: Valorificarea patrimoniului cultural tradițional imaterial prin intermediul unui program care să dezvolte tinerei generații (copii și tineri) spiritul de prețuire și continuare a tradiției strămoșești

Obiective specific

Instruirea unui grup de 30 (dintre care doi copii cu nevoi speciale) tineri din Roman și comunele Piatra Șoimului și Săboani de către instructori specializati în arta confecționării măștilor populare,  a realizării icoanelor pe sticlă, a confecționării de obiecte artizanale

Organizarea cursuri de formare pentru: “pictură pe sticlă” , “confecționat măști” și “confecționarea de obiecte artizanale” în perioada iulie – august 2017.

Organizarea expoziției cu obiecte realizate de tineri.

Grupul țintă:

Tineri cu vârste cuprinse între 10-20 de ani Municipiul Roman, comunele Piatra Șoimului și Săboani, județul Neamț, din care și tineri cu nevoi speciale, elevi de liceu sau cursuri gimnaziale.

 Măști

Departe de a fi niște simple accesorii în cadrul unor activități ludice, măștile populare românești reprezintă cel mai fidel o lume fantastică, izvorâtă din gândirea societății tradiționale românești. Personificând în spirite ale strămoșilor, animale ale ecosistemului local sau animale fantastice, spirite ale vegetației sau ale apei, măștile populare și activitățile în care ele sunt implicate reprezintă un mod de viață ce se pierde în negura veacurilor, un mod de viață pe care gândirea omului modern nu mai poate înțelege.

Pictură icoane pe sticlă

O definiție a icoanei pe sticlă spune că aceasta se lucrează după model (izvod izvor). Izvodul este scos periodic de vechi meșteșugari români pentru a se executa câteva lucrări și după aceea era pus la păstrare.

Fără proporții anatomice, dar echilibrate cromatic modulele în circulație după care se lucrează au vechime de 200 300 de ani.

Produse artizanale

Atelierul de confecționare obiecte tradiționale este o alternativă pentru copilul din ziua de azi care este prins tot mai mult de calculator și internet, instrumente care nu-i dezvoltă atât de mult creativitatea pe cât o face participarea la acest atelier unde manufacturează diverse obiecte, unele mai inedite decât altele, care în final îi dau satisfacția acelui copil ca a realizat ceva cu mâinile lui, un obiect de artă, ce poate rămâne mărturie de-a lungul generațiilor.Sunt lucrări frumoase făcute cu trudă și multă dragoste.

AVEA BUNICA      de Aurelia Panait

Avea bunica mea de toate:

Avea o prispă cu mușcate,

Avea fântână, pâine, sare,

Avea putere și răbdare.

Avea credință și iubire

Și-un dor nespus de nemurire,

Avea un cal la o căruță,

Și lapte bun de la văcuță,

Avea povești nenumărate

Și cântece nemaicântate

Și le spunea adeseori

La clacă și la șezători.

Avea o sobă,un vătrai,

Avea și gura mea de rai!…

 

Nu mai găsesc ce-a lăsat,

Căci satul s-a modernizat

Nu mai zărești că altădată

La geamuri floarea de mușcată,

Vâd atârnate la balcon

Begonii și rhododendron…

Fântâna e necurățată

Căci se consumă apă plată.

Văcuțe sunt puține-n sat,

Bem lapte pasteurizat.

Căruțe vezi foarte puține.

Dar te-întâlnești cu limuzine.

Nu mai există șezători,

Cu basme și cu ghicitori,

Pe potecuță spre vecini

Crescut-au spini și mărăcini

Căci avem Facebook și așa

Știm noi a socializa…

Nu mai avem deloc răbdare,

Bisericile sfinte-s goale,

Porunca data, să iubim,

Deloc nu ne-o mai amintim!

Bunico satul de poveste

Azi îl vedem, dar nu mai este…