Concert de percutie

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, in parteneriat cu Centrul pentru Cultura si Arte „Carmen Saeculare” Neamt, o organiyat un  Concertul de percutie sustinut de Alexandru Velescu si Luca Toncian. Evenimentul a avut loc miercuri, 30 noiembrie, incepand cu ora 18:00, la sala de festivitati „Theodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. 

ALEXANDRU VELEŞCU a absolvit în anul 2002 Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, secţia fagot, urmând între 2002-2005 cursurile Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamţ, la specializarea interpretare muzicală – percuţie, clasa prof.univ.dr. Grigore Pop, completându-şi studiile între 2005-2006 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea aceluiaşi mentor. După absolvirea cursurilor de Masterat (2008-2010) în arte – domeniul muzică, din cadrul aceleiaşi Academii, între anii 2011-2014 a parcurs studiile Şcolii Doctorale „Sigismund Toduţă”, elaborând teza de doctorat cu titlul „Timpanul în creaţia simfonică clasică”, susţinută public în data de 22 mai 2015 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A început cariera didactică în anul 2004, ca profesor suplinitor la catedra de percuţie a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, iar din anul 2006 a fost angajat ca preparator universitar la Facultatea de Muzică din Piatra-Neamţ (specializarea interpretare muzicală – percuţie). Din octombrie 2009 a ocupat postul de asistent universitar (la aceeaşi instituţie devenită Filiala Piatra-Neamţ, ulterior Extensia Piatra-Neamţ a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca), iar din februarie 2016 este lector universitar doctor în cadrul aceleiaşi instituţii. În octombrie 2009 a devenit membru fondator şi conducător al Ansamblului de Percuţie Piatra-Neamţ, înfiinţat în cadrul Facultăţii de Muzică din Piatra-Neamţ. Pe lângă activitatea didactică desfăşurată la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, şi la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, o latură importantă a profesiei sale o reprezintă activitatea de interpret. A susţinut recitaluri şi concerte ca solist, dar şi membru şi conducător al Ansamblului de Percuţie al Facultăţii de Muzică de la Piatra-Neamţ, în oraşele Cluj-Napoca, Oneşti, Bacău, Reghin şi Piatra-Neamţ.

LUCA TONCIAN a început studiul pianului la vârsta de 6 ani cu profesoara Maria Jidav, continuându-l  apoi cu profesoara Cipriana Gavrişiu. La 16 ani s-a mutat la Salzburg-Austria pentru a studia la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum”, pe care a absolvit-o  cu excelenţă în 2014, la clasa profesor Cordelia Höfer-Teutsch. În timpul studenţiei,  a beneficiat un an de o bursă „Erasmus”  la Universitatea de Muzică şi Teatru din Munchen-Germania la clasa profesorului Wolfram Schmitt-Leonardy.În prezent este asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.Numeroase masterclass-uri i-au inspirat viaţa de muzician, având posibilitatea de a lucra cu pianişti si pedagogi renumiţi, precum: Paul Badura-Skoda, Lory Wallfisch, Sergio Perticarolli, Frank Wibaut, Ninuca Oşanu, Adrian Bera.Experienţa  concertistică l-a purtat de-a lungul lumii. Pe lângă numeroase recitaluri solistice şi de muzică de cameră susţinute in Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România, a cântat ca solist cu orchestre simfonice: Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bankok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica „Moldova” (Iaşi), Filarmonica „Transilvania” (Cluj Napoca).A colaborat astfel cu dirijorii: Stanley Dodds, Rainer Koch,Renchang Fu, Terje Mikkelsen, Albert Seidl, Alexandru Lascae, Theo Wolters.Ca pianist a participat la numeroase concursuri în străinătate, fiind laureat al Concursului Internaţional de Pian Bankok,Thailanda (2013), al „Premiului Franz Schubert“ San Cristoforo, Italia (2013), al Concursului Internaţional de Pian „Memorial Isidor Bajic“, Novi Sad, Serbia (2008).A câştigat numeroase concursuri organizate in România, fiind recompensat în 2004 cu Marele Premiu „Lira de Aur” (Suceava).A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum: „Live Music Now”- Salzburg, „Remember Enescu” – Bucureşti, „Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.

Din program

 

Alfred Reed (1921-2005)

Concert pentru marimba şi orchestră de suflători*

  1. Nocturne
  2. Scherzetto
  3.  Toccata

Ney Rosauro (1952)

Concertul pentru timpane şi orchestră *

  1. Bachroque
  2. Aria
  3. Horse Ride

Helmut Maurberger (1963)

Concert pentru percuţie şi pian

  1. Sonata
  2. Ballade
  3. Ragtime
  4. Jazzrock