Marți, 9 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
CONCERT EXTRAORDINAR TARAFUL „IANCU JIANU”
CONSTANTIN GACIU, unul dintre cei mai mari cobzari ai României, s-a născut în comuna Coteana, județul Olt. A urmat studiile Școli Populare de Artă din Slatina, iar apoi a studiat Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. A luat lecții de cobză de la unchiul său, regretatul Dan Voinicu, un mare rapsod al Oltului. Acesta duce mai departe muzica populară autentică și muzica lăutărească.
A fost premiat la numeroase concursuri de muzică populară autentică precum: „Maria Tănase”, „Maria Lătărețu”, „Strugurele de Aur”, Mamaia, fiind apreciat de realizatori și critici ai genului precum: Marioara Murărescu, Elise Stan, Gheorghe Oprea, Emilia Comișel.
COSMIN GACIU, fiul lui Constantin Gaciu, s-a născut la Slatina, județul Olt. Calcă pe urmele părintelui său, ducând mai departe muzica acestui instrument vechi, cobza, precum și muzica din vremuri de mult apuse.
A urmat studiile Școlii Populare de Artă din Craiova, apoi a absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova, în prezent fiind student al Universității din Pitești, Facultatea de Muzică.
La rândul său, a fost premiat la numeroase concursuri de folclor, precum: „Maria Tănase”, „De dor de primăvară”, „De Ispas, la Năsăud”.
TARAFUL „IANCU JIANU”
Colaborarea dintre muzicienii Constantin Gaciu și Cosmin Gaciu și Taraful „Iancu Jianu” a luat naștere în urmă cu șase ani. Acest taraf provine din comuna Iancu Jianu, această localitate fiind o vatră de folclor nemuritoare. Formula actuală este a opta generație de lăutari ai zonei, componenții ei, de-a lungul deceniilor, remarcându-se în numeroase emisiuni de folclor realizate de regretata Marioara Murărescu, „Tezaur Folcloric”, precum și în numeroasele festivaluri din țară, dintre care amintim „Cerbul de Aur” și „Ion Drăgoi”.
Componența actuală a tarafului: Gheorghe Barbu (țambal), Mitică Drăgulin (orgă), Florin Andronache (vioară).
Comentarii recente