Cu viața mea apăr viața! – un concurs cu tradiție în județul Neamț
Pe lângă exerciţii, instruiri și alte acțiuni specifice continuăm sa creăm elevilor un comportament adecvat în cazul producerii unei situații de urgență și prin participarea la concursurile tematice de prevenire și stingere a incendiilor și protecție civilă.
Conform calendarului de activități stabilit la nivelul județului Neamț de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, în conformitate cu reglementările legale, și în acest an a fost planificat concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viața mea apăr viața”.
Acest concurs reprezintă activitatea extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal în domeniul protecţiei civile care urmărește:
✔dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar;
✔cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;
✔adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă ori dezastru;
✔dezvoltarea atitudinii de solidaritate şi de implicare voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastre.
Fiecare echipă participantă la concurs este formată din 4 elevi (3 concurenţi + 1 rezervă) şi conducătorul echipei (cadrul didactic coordonator de la nivelul unității de învățământ). Echipele de concurs pot fi constituite din băieţi, mixte sau din fete, elevii având vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani, pentru clasele V-VIII, respectiv între 15 şi 18 ani, pentru clasele IX-XI, împliniţi în anul calendaristic desfăşurării concursului.
Concursul are trei probe:
– proba teoretică ce constă într-un chestionar cu 15 întrebări,
– transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă pe distanţa de 50 m,
– deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat (doar la etapa județeană).
Planificarea etapelor pentru desfășurarea concursului pe zone este următoarea:
10.04.2025 – etapa pe zona Piatra-Neamț, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Piatra Neamț.
11.04.2025 – etapa pe zona Târgu-Neamț, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Târgu-Neamț.
14.04.2025 – etapa pe zona Roman, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului de pompieri Roman.
15.04.2025 – etapa pe zona Bicaz, la care vor participa unitățile de învățământ din raionul de intervenție al Gărzii nr 2 de Intervenție Poiana Teiului și câteva unități de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului Piatra-Neamț.
În data de 07.05.2025, la Sala Polivalentă din municipiul Piatra-Neamț, se va desfășura etapa județeană a acestui concurs, la care vor participa ocupanții primelor trei locuri de la etapele zonale.
Astăzi, la Sala Polivalentă din municipiul Piatra-Neamț s-a desfășurat prima etapă a concursului la care au participat echipaje de elevi ale unor unități de învățământ din raionul de intervenție al Detașamentului Piatra-Neamț (Piatra-Neamț, Bodești, Borlești, Dobreni, Dochia, Dumbrava Roșie, Negrești, Podoleni, Piatra Șoimului și Rediu).
La linia de start s-au aliniat 24 echipaje: 3 de liceu și 21 de gimnaziu.
După desfășurarea celor două probe de concurs, clasamentul a arătat astfel:
LICEU
Locul I- Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț
Locul II- Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț
Locul III – Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamț
GIMNNAZIU
Locul I – Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț – echipaj fete
Locul II – Școala Gimnazială Bodești – echipaj băieți
Locul III – Școala Gimnazială Negrești – echipaj băieți
Locul III – Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț – echipaj băieți
Mențiune Școala Gimnazială Dobreni – echipaj băieți
MențiuneȘcoala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamț
MențiuneȘcoala Gimnazială Negrești – echipaj fete
Alături de personalul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților au participat voluntari din cadrul Programului „Salvator din pasiune” personal de la Crucea Roșie și SVSU Piatra-Neamț. Asistența medicală a fost asigurată de Serviciul Județean de Ambulanță Piatra-Neamț.
Mulțumim reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență care s-au împlicat în pregătirea elevilor pentru acest concurs.
Felicitări tuturor participanților!
Succes celor calificați la etapa județeană!