Primarul Andrei Carabelea a invitat la discuții reprezentanți ai asociațiilor de protecție a animalelor care activează în Piatra-Neamț pentru a stabili forma finală a prevederilor din Regulamentul privind  normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică referitoare la animalele cu sau fără stăpân.

La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor Mukitza din Franța, Hilfe fur die Ungeliebten și Spitz & Pawtners din Germania, YouTh for Neamț (Ham Piatra-Neamț) și Nous Pour Eux din Belgia, Roky Road Rescue din Marea Britanie și Asociația Claudia Încă o Șansă din Piatra-Neamț. De asemenea, au participat și reprezentanți ai Poliției Animalelor, Poliției Locale, SC Salubritas, precum și angajați ai primăriei pietrene.

Întâlnirea a fost deschisă de primarul Andrei Carabelea: „Înainte de a începe discuțiile vreau să știți care este punctul meu de vedere referitor la acea prevedere care a născut discuții în spațiul public, referitoare la sancționarea persoanelor care hrănesc animalele fără stăpân: scopul ei nu îl reprezinta nicidecum exterminarea acestor animale; îmi doresc ca toți iubitorii de animale să înțeleagă că nu ajutăm decât temporar dacă hrănim un animal fără adăpost. Scopul final este ca toate aceste animale să fie adoptate. Orice animal are nevoie de atenție, igienă, îngrijire, sterilizare, nu doar de mâncare. În plus, dacă ele rămân în jurul locurilor de unde primesc hrana, pot deveni un pericol pentru vecini, copii sau adulți. Vreau să realizăm un parteneriat care să funcționeze într-adevăr între comunitate, asociațiile de profil, Salubritas și primărie și tocmai de asta v-am invitat astăzi.”

Fiecare dintre reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor și-a exprimat punctul de vedere vizavi de Regulamentul de gospodărire și estetică, însă și despre soluțiile pe termen mediu sau lung care ar putea rezolva problema animalelor fără stăpân din Piatra-Neamț.

  • S-a căzut de comun acord ca sancțiunile pentru hrănirea animalelor fără stăpân să fie eliminate din regulament, însă toți participanții la discuții au susținut necesitatea menținerii interzicerii creșterii porumbeilor în condominii. Este vorba despre creșterea porumbeilor în podurile blocurilor, de exemplu, în condiții improprii, fără să se respecte normele de igienă care se impun în cazul proprietăților comune.
  • Referitor la Art. 4 din Regulament, care se referă la obligațiile posesorilor de animale, s-a discutat ca în loc de enumerarea zonelor în care interzisă plimbarea acestora, cum ar fi locurile de joacă, spațiile verzi din parcuri etc, aceste zone să fie semnalizate cu panouri în acest sens, pentru a fi identificate mai ușor de către proprietarii de animale și pentru a se elimina riscul unor confuzii.

Andrei Carabelea: „Împreună cu colegii din primărie lucrăm la identificarea de zone unde pot fi înființate parcuri pentru câini, iar o primă astfel de zonă va fi pe malul râului Bistrița, între barajul Bâtca Doamnei și puntea pietonală ce face accesul în ștrand. Îmi doresc ca până la sfârșitul lunii septembrie să finalizăm acolo lucrările pentru înființarea unui astfel de parc.”

  • S-a hotărât înființarea unei zone de carantină în cadrul Adăpostului de câini Piatra-Neamț, dedicată în special puilor care se pot îmbolnăvi mult mai ușor. Această măsură trebuie dublată de simplificarea procedurilor de scoatere a câinilor din adăpost pe motive care țin de sănătatea lor.
  • Poate cel mai important lucru care s-a stabilit în cadrul acestei întâlniri a fost constituirea unei comisii mixte, formată din reprezentanți ai Municipalității, Consiliului Local, Poliției Animalelor, Salubritas și ai asociațiilor de protecție a animalelor, care să elaboreze strategii și să găsească cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemei animalelor fără stăpân. Unele dintre primele măsuri pe care ar trebui să le ia această comisie ar fi realizarea unui recensământ al animalelor, obținerea de finanțare pentru campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, dar și realizarea de campanii de informare asupra obligativității ce revine posesorilor de animale de a le castra, aceasta fiind deocamdată cea mai facilă soluție de a reduce numărul animalelor fără stăpân. De asemenea, această comisie va trebui să se ocupe și de reglementarea adopțiilor la distanță, o măsură solicitată de toate asociațiile de protecție a animalelor.

Forma finală a Regulamentului privind  normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică a Municipiului Piatra-Neamț la care s-a ajuns și în urma consultărilor de astăzi, dar și ținând cont de toate propunerile primite pe adresa de mail infopn@primariapn.ro cât timp acesta a fost în dezbatere publică, va fi publicată pe site-ul instituției www.primariapn.ro, iar publicarea va fi anunțată pe toate canalele de comunicare.