Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Editura Eikon București și Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamț, organizează expoziția de reviste pentru copii din perioada interbelică „Copilăria bunicilor noștri“, din colecția particulară Mugurel Roșu.
Expoziția se va afla în spațiul expozițional de la parterul Corpului A în perioada 23 octombrie – 6 noiembrie 2023 și va avea vernisajul luni, 23 octombrie, de la ora 13:00, în Sala Cupola, cu participarea invitaților speciali Mircea Radu, celebru om de televiziune; Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon; prof. Daniela Baciu, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“; prof. Petronela Corina Trif, prof. Geanina Timofte, prof. Paul Imbrea, profesori la CN „Gheorghe Asachi“.
Vor mai participa clase de elevi de la Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Asachi“ și Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra-Neamț.
„Sunt onorat să prezint publicului o interesantă colecție de reviste românești pentru copii din perioada interbelică: «Universul copiilor», «Dimineața copiilor», «Ziarul copiilor», «Lumina copiilor».
Periodicele dedicate strict copiilor aveau un rol social, cultural și educațional major în epocă. Farmecul deosebit îl dădea în principal faptul că erau ilustrate în totalitate, aveau pagini color, conțineau povești, poezii, fabule, sfaturi pentru copii și benzi desenate.
Povestitori importanți erau Nicolae Batzaria (Moș Nae), Pascal M. Rădulescu, Mihail Gafița, Unchiul Niță, Mic-Mac, iar ilustratori Jiquidi, Ary Murnu, Pascal M. Rădulescu, GEO, Aurel Petrescu, Dem Demetrescu, V. Dobrescu, Nell Cobar, Gusty.
Benzile desenate cele mai cunoscute erau «Aventurile lui Haplea», «Tudorică și Andrei», «Norocul fierarului», «Isprăvile lui Flor Voinicul», «Stan Voinicul și Bran Zgârcitul», «Stan și Bran», «Isprăvile lui Charlot (Chaplin)», «Năzdrăvăniile lui Bică», «Neață și Nătăfleață», «Aventurile puișorului Pic», «Plici și Plum».
Expoziția tematică de reviste pentru copii pe care v-o propun se dorește a fi un discret povestitor vizual al copilăriei bunicilor noștri, în epoca în care scroll-ul telefonului anihilează bucuria răsfoirii unei reviste din hârtie, în măsura în care aceasta mai există“, explică Mugurel Roșu.
Editura Eikon va continua întâlnirea cu publicul nemțean de la ora 17:00, tot în Sala Cupola, cu un regal de prezentare de carte și un recital de poezie și muzică folk.
Comentarii recente