FESTVALUL INTERNATIONAL “CEAHLAUL” – RECITAL ANSAMBLUL ETNOFOLCLORIC “PLAIESII”

Conceput inițial ca un colectiv mixt de cântece și dansuri, Ansamblul etnofolcloric ‘Plăieșii” a fost creat de Nicolae Gribincea la 15 ianuarie 1989 pe lângă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților. În intervalul 1990 – 1999 a activat pe lângă Liceul Teoretic român-francez “Gheorghe Asachi”, purtând numele de “Stejăreii”.
Actualmente, sub titulatura de “lăieșii”, se află sub egida Preturii sectorului Botanica a municipiului Chișinău. Evoluează ca și colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău.
La 26 februarie 2014 Ansamblul etnofolcloric “Plăieșii” susține un concert aniversar, la 25 de ani de activitate, cu genericul „Cât îi omul tinerel” la Palatul Național “Nicolae Sulac” din Chișinău.
La 16 februarie 2017, în cadrul unui spectacol susținut la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, Ansamblul etnofolcloric lansează două albume: “La casa cu oameni buni” cu cântece de voie bună și pahar și “Tot cu dragostea și dorul” construit pe lirica de dragoste cântată în grup bărbătesc. Ansamblul etnofolcloric “Plăieșii” a devenit laureat al mai multor festivaluri raionale, municipal și republicane: “Să trăiți să înfloriți”, “Florile Dalbe”, “V-am ura, v-am tot ura”, “La vatra horelor”, “Pentru tine Doamne”, “La onor, la datorie”, “Sună tălăncuțele”, “Aprindeți luminile”.
A evoluat cu succes peste hotarele țării: 1989 – la Moscova, 1996, 1997 – București si Iași, 1998 – Milano, 2008 – Cernăuți, 2016 – Vilnius, Padova, Bolognia.