Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește evenimentul „Hocus-pocus – incursiune literar-muzicală în lumea vrăjitorie“, vineri, 14 iulie 2023, începând cu ora 17:00, în Sala Cupola.

Manifestarea include lansarea cărții pentru copii „Mititele“ de Călin Torsan, apărută la Editura Casa de Pariuri Literare București, și concertul duetului Călin Torsan – instrumente de suflat, Marius Achim – percuție.

„Atenția pentru divertismentul copiilor mi-a fost stârnită de mai multe ori, iar lucrurile materializate pentru ei sunt următoarele: colaborarea la cele două volume colective «Bookătăria de texte și imagini»; colaborarea și coordonarea a două volume apărute la Editura Martor a Muzeului Național al Țăranului Român. Este vorba despre «Piua!» și «Case-n casă»; romanul «Totul numai pentru tata» (editura Casa de Pariuri Literare), text distins cu premiul de secțiune al Trofeului Arthur 2015, pentru vârstele 8-14 ani; poemul «Bebelușul cu castron, Alexandru Macedon» (Editura Casa de Pariuri Literare, 2018); atelierul de educație muzicală alternativă «Povești cu urechi», pe care îl desfășor de mai mulți ani în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, locul meu de muncă; albumul «O mână de boabe», construit împreună cu grupul abuabua pe baza mai multor cântece de leagăn tradiționale“, mărturisește Călin Torsan.

Călin Torsan și-a mai lansat la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, vineri, 30 septembrie 2022, cartea „Spam book“, apărută la editura Casa de Pariuri Literare în același an.

Călin Torsan

Călin Torsan s-a născut în anul 1970, la București.

Este câștigător al concursului de manuscrise Polirom Junior, ediția I, 2018, cu romanul pentru copii, „Vrăjitorul dințos“; a obținut premiul pentru categoria gimnaziu a concursului Trofeul Arthur, oferit de editura omonimă romanului „Totul numai pentru tata“ (manuscris), precum și Marele premiu Marin Preda și Premiul revistei Luceafărul pentru proză scurtă.

A publicat cărțile „Spam book“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2022) „Ierburi. Proverburi“ (editura Martor a Muzeului Țăranului Român, 2022); „Bebelușul cu castron, Alexandru Macedon“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2017); „Prieten cu umbra“ (editura Polirom, 2021) „Omul cu fluier“ (editura Martor a Muzeului Țăranului Român, 2017); „Șef de șantier (bref, inginer)“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2020), romanul pentru copii „Totul numai pentru tata“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2016); romanul „Ospățul“ (Casa de Pariuri Literare, 2016); volumul de proză scurtă „Ulcele pe uluci (miniaturi cu smalțul la vedere)“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2015); romanul „Plasterca“, (editura Casa de Pariuri Literare, 2011); romanul „O zi. Ultima“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2009); romanul „Recycle bun“ (editura Humanitas, 2005); volumul de proză scurtă „Școala de mucenici“ (editura Curtea Veche, 2001).

Este coautor al volumelor „Unde îți vei petrece veșnicia?“ (editura Fractalia, 2021) „Case-n casă“ (editura Martor, 2015) și „Povestiri mici și mijlocii“, (publicat în două ediții la editura Curtea Veche, 2007).

Volumul „Ulcele pe uluci – miniaturi cu smalțul la vedere“ îi este tradus în limba franceză de Gabrielle Danoux, în anul 2013.

Are texte publicate în mai multe reviste de cultură: Dilema Veche, Observator Cultural, Noua Literatură, Gazeta Cărților; lecturi publice în țară (București, Alba Iulia, Brăila, Cluj, Iași, Jimbolia, Ploiești, Reșița, Sibiu, Timișoara) și în Europa (Germania și Italia).

Este antologat cu două texte în „Romanian Short Fiction. An Anthology“ (edited by Lidia Vianu); cu un text în volumul „Einladung nach Rumänien (Klassische und moderne Erzählungen)“, coordonat de Elsa Lüder, 2016; în volumul „Best of. Proza scurtă a anilor 2000“, coordonat de Marius Chivu, editura Polirom, 2013; în volumul „New Europe Writers: Bucharest Tales“, 2011.