Un film despre viață, sub presiunea morții

Ideea de a aduce și proiecta filmul documentar ”Să fii parte din roșul acesta” (în Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov”) s-a legat, inițial, de un fapt – să-i spunem – istoric: în anii 70 ai secolului trecut, Rozina Cambos a fost actriță la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț. Apoi s-a dovedit că filmul depășește ”ocazionalul”, având o semnificație mai largă și mai profundă. Vizionându-l, vom înțelege ce înseamnă asumarea vocației / profesiei ca destin, dăruindu-te ei total, cu sufletul și trupul. Dar vom înțelege și drama omului cu suflet imens, când e trădat de trup (prin boală, în acest caz). Totodată, în varianta Rozinei Cambos, avem și un exemplu de răspunus la această dramă.

Este un film produs ”neintenționat”, mi-a mărturisit dl Doron Oz-Ami, soțul artistei. În ultimii patru ani de viață ai Rozinei, după acutizarea bolii, membrii familiei și prietenii au filmat-o în diverse ipostaze, intime sau publice (pe scenă). Rozina a acceptat convenția pentru a rămâne în memoria apropiaților ei, dar nu fusese vorba despre un film coerent, realizat spre a fi difuzat. Mai târziu însă, dl Doron Oz-Ami s-a gândit că marcarea comemorării soției sale s-ar cuveni să se petreacă într-un mod deosebit. Și a început să lucreze la film, cu sprijinul Fundației Rabinovich din Israel. A rezultat un documentar cutremurător și, totodată, pasionant. Din combinarea filmărilor de amator (care-i conferă autenticitate) cu finisajul profesionist impecabil (asamblând imagini de arhivă, fotografii, documente, mărturii ale colegilor de scenă și ale membrilor familiei etc., plus un comentariu sensibil dar lucid) a rezultat o peliculă emoționantă și de mare impact.

La  proiectarea filmului în Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov”, evocarea actorului Cornel Nicoară (fost coleg al Rozinei Cambos la TT), prezența d-lui Doron Oz-Ami însuși (ca personaj în film și ca martor în viață)  și intervenția scriitorului Adrian Alui Gheorghe (care a readus în actualitate un poem dedicat actriței de binecunoscutul scriitor Mihai Ursachi) au completat un eveniment remarcabil. (Emil Nicolae)