Legenda lui Baal Shem Tov între secole

În arealul legendar al Neamțului, ”Baal Shem Tov” (adică ”păstrătorul Numelui bun”, supranume atribuit lui Israel ben Eliezer, 1700-1760) este mai puțin cunoscut astăzi. Deși, altădată (când populația evreiască era mai numeroasă), el își găsise locul în mentalul colectiv, încât destule toponime (”Pârâul Jidovului”, o grotă de pe Muntele Ceahlău ș.a.) erau legate de presupusa lui prezență în zonă. Una dintre legendele locale chiar explică de ce Sinagoga Catedrală din lemn (monument istoric, 1776), din Piatra-Neamț, îi poartă numele.
De aceea era inevitabil ca literatura care se referă la orașul Piatra-Neamț din anii de la începutul secolului trecut să-l invoce și pe Baal Shem Tov. Așa s-a întâmplat cu romanul Manuel sin Marcu de A.L. Zissu, publicat în 1934 (reeditat recent pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial și, de asemenea, cu romanul Zeppelin de Adrian G. Romila, publicat în 2017 (la Edit.Polirom din Iași). Ambii autori sunt pietreni și a fost normal să-și asume, literar vorbind, istoria și legendele orașului natal, doar că la o distanță de câteva decenii, din perspective diferite, pe baza unor experiențe diferite și în maniere epice particulare. În cărțile lor îl avem pe Baal Shem Tov în două proiecții motivate și exprimate diferit.
O juxtapunere provocatoare, care va fi dezbătută colocvial între autorul Adrian G. Romila, editorul Emil Nicolae (pentru A.L. Zissu) și moderatorul Adrian Alui Gheorghe. Între cuvinte și idei, elevii Liceului de Artă ”Victor Brauner” (Armand Popa, Cătălina Rotaru și Raoul Römers) vor picura / strecura secvențe muzicale pentru domolirea ”spiritelor”!