Măsuri suplimentare care se vor aplica începând cu 16 martie la nivelul municipiului Piatra-Neamț, pentru prevenirea infectării cu Coronavirusul Covid-19

  În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, primarul Dragoș Chitic a stabilit o serie de măsuri suplimentare ce urmează să se aplice în Piatra-Neamț începând cu data de astăzi, și anume:
  Închiderea telegondolei începând de astăzi, 16 martie 2020;
  Piața Centrală va avea programul de funcționare limitat la intervalul 8 – 17, iar accesul clienților va fi permis pentru maximum 50 persoane simultan pe o singură cale de acces. Se va efectua dezinfectarea piețelor zilnic.
  Pentru că temperaturile permit, se va începe de astăzi spălarea străzilor cu substanțe pe bază de clor, avizate de DSP, se va continua dezinfectarea spațiilor publice stradale și a mobilierului urban, în fiecare noapte.
  Direcția de Taxe și Impozite s-a mutat de astăzi, 16 martie, în clădirea Forum Center de lângă Piața Centrală, și are program de lucru cu publicul între orele 08:00 – 15:00, cu pauză pentru dezinfecție între orele 11:30-12:00. Recomandăm plata online utilizând platforma www.ghiseul.ro.
  Pentru a evita aglomerările în această perioadă, vom prelungi termenul de plată a impozitelor cu bonificatie până la 30 iunie 2020.
   Biroul de Stare Civilă va desfășura cu publicul doar următoarele activități:
– înregistrarea nașterii și a decesului prin prezentarea cetățenilor direct la sediul instituției, în programul de lucru obișnuit;
– depunerea cererilor de eliberare a duplicatelor certificatelor de stare civilă, doar în baza planificării telefonice la numărul de telefon 0233 218019;
– depunerea cererilor de transcriere/înscrierea mențiunilor privind modificările intervenite în străinătate în registrele de stare civilă române a certificatelor/extraselor de stare civilă procurate din străinătate, în baza programărilor online pe site-ul instituţiei www.primariapn.ro sau telefonice la numărul de telefon: 0233 218019;
– eliberarea tuturor documentelor, în baza planificărilor primite la depunerea actelor.

   Biroul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor va desfășura cu publicul doar următoarele activități:
– activități de primire documente, în baza planificărilor online pe site-ul instituţiei www.primariapn.ro, secţiunea planificare online carte de identitate și telefonice la nr. de telefon: 0233210411;
– eliberarea actelor de identitate, în baza planificărilor primite la depunerea cererilor.
    Cetățenii și instituțiile publice se pot adresa și prin fax Biroului de Stare Civilă, la numărul 0233212142, iar Biroului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor la numărul 0233211499.
    Se vor închide Baie Publică, Stadionul Ceahlăul, Sala Polivalentă, urmând ca aceste spații să fie și dezinfectate în totalitate.
    Municipalitatea a solicitat asociațiilor de proprietari să dezinfecteze periodic intrările în blocuri și casa scării.
    Începând de astăzi se vor ridica mai des deșeurile menajere de la punctele de colectare din oraș.

„De astăzi se va institui la nivelul României Starea de Urgență, o măsură care va ajuta gestionarea și rezolvarea cu bine a problemei cauzate de Coronavirusul Covid-19! Asta nu înseamnă că trebuie să intrăm în panică, ci dimpotrivă, trebuie să fim calmi, să avem un comportament rațional, să respectăm hotârârile luate de autoritățile statului și măsurile comunicate pentru evitarea infectării cu noul Coronavirus Covid-19. După publicarea decertului privind instituirea Stării de Urgență, vom analiza măsurile suplimentare care trebuie luate la nivelul municipiului Piatra-Neamț și le vom comunica public.
Aseară târziu a fost confirmată prima persoana infectată cu coronavirus și în Piatra-Neamț. Este vorba despre o persoana de sex feminin care s-a întors dintr-o călătorie la Paris și care a fost transferată la spitalul de boli infecțioase din Iași. Trebuie să fim în alertă și să ne luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja.
Depinde mult prevenirea și limitarea infectării și de fiecare dintre noi. Respectați regulile de autoprotecție, evitați contactul direct cu alte persoane, nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar. Măsurile de igienă personală și respectarea regulilor stabilite pentru evitarea infectării cu noul coronavirus reprezintă una dintre cele mai bune soluții de evitare a infectării.
Vă rog să luați în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apelați pentru obținerea de informații legate de coronavirus linia TELVERDE – 0800. 800.358. Pentru situațiile medicale de urgență apelați 112.
Vă asigur că Primăria Piatra-Neamț este mobilizată la maximum pentru aplicarea la timpul potrivit și eficient a măsurilor necesare care să prevină infectarea populației, precum și pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile. Sănătatea și siguranța cetățenilor reprezintă, în această perioadă, prioritatea zero pentru municipalitatea pietreană, orice altă activitate este trecută într-un plan secundar.
Împreună vom reuși! Va fi bine! Vă doresc tuturor sănătate!” a declarat primarul Dragoș Chitic.