Meciul de rugby România – Portugalia din Grupa B a Campionatului European 2025, desfășurat sâmbătă, 15 februarie 2025, la Botoșani, a adus o nouă recunoașterenațională și intenațională pentru Rugby Club Venus RIFIL șiMâtzelor Negre. Patru mâtze negre au fost purtătoare alesteagului Federației Internaționale de Rugby la festivitatea de deschide a meciului, o onoare pentru nemțence, dar și o mândrie pentru Moldova și pentru echipele din Regiunea de Nord Est a României.
Marius Rakzek, directorul Departamentului Competiții din cadrul Federației Române de Rugby:
”Personal am militat și am propus ca patru mâțze să ținăsteagul Rugby Europe la centru terenului. Cunosc activitatealui Sebi Popa, toată lumea îl respectă pentru efortul pe care îldepune și să nu uităm că sunt câteva fete, să ne amintim de Irina Hârgete, Loredana Juncănariu, Georgiana Gabor, care de la Mâtzele Negre au ajuns să reprezinte România la campionatele europene de rugby în șapte. Sebi Popa a fostprimul care a luptat și a militat pentru ca fetele să joacerugby, ceea ce la început a fost primit cu reticență, pentru căștiți cum este, toată lumea zice că rugby este un sport de bărbați, contact, dar iată că fetele dovedesc, de multe ori, căsunt ca și atitudine superioare băieților. Noi ne dorim, sperămca rugby–ul feminin să se dezvolte mai mult, dar pentruaceasta, ca orice produs, pentru că acum în zilele noastrevorbim despre produse, e nevoie de promovare, să se expliceoamenilor ce înseamnă rugby, valorile rugby–ului în primulrând, pentru că toată lumea vede doar o imagine de suprafață, că se duc acolo, se împing, își dau placaje, trebuiesă înțelegi fenomenul și mai ales trebuie să înțelegi cărugbyul are niște valori clare, respectul, disciplina și toatecelelalte. Și DA, ar trebui promovat în primul rând în școli, înrândul copiilor, atrași spre rugby, până să-i duci pe teren săle explici toate valorile și ce înseamnă să fii rugbyst.”
În pauza meciului România – Portugalia, de la Botoșani, a avut loc și un moment special. Federația Română de Rugby i-a premiat în semn de respect și apreciere pe o parte dintre ceicare promovează valorile Ovalului: Eusebiu Popa și NeculaiTarcan, Emilia Vizitiu, Vasile Conache și Eugen Popa.
Prof. Eusebiu Popa, Club Venus RIFIL:
”Muțumesc Federației Române de Rugby pentruapreciere! Mulțumesc tuturor celor care au sprijinit rugby–ul nemțean și mai ales acest ultim proiect #mâtzelenegrerugby. Mulțumesc FRR! Patru jucătoare de la Mâtzele Negre au participat la meciul de rugby România-Portugalia, desfășuratla Botoșani, fiind purtătoarele steagului Rugby Europe – Paula, Amalia, Ioana și Daria. Chiar dacă acum mă deplasezmult mai greu, sper din luna aprilie să pot reîncepe selecția șiantrenamentul la Bodești. Mulțumim domnului primarMarinel Barna. Mă bucur că alături de noi sunt oameni care iubesc acest minunat sport și îl sprijină. Aici vorbesc de RIFIL, Chimcomplex Borzești, TEMAD România, Dinamic92, TCE Agricultură, Conpastru, SERVAS COM, PROMOTOP Iași, Vitamin Aqua, Vitaminix, ACERBIS România și Primăria Bodești.”
FRR – Informații despre rugby:
Începuturile acestui joc în România se situează în jurulanului 1909. Atunci, au fost înființate câteva echipe şiasociații sportive de tenis, atletism, scrimă, ciclism și fotbal. Frații Iconomu, Husar şi Dumitru Tanasescu, au fost printrepromotorii rugby-ului. La 1 decembrie 1912 se întemeiază“Federațiunea Societăților de Sport din România” (FSSR), cecuprindea activitatea tuturor acestor echipe. Într-un raport al acestei prime societăți sportive este consemnată aparițiarugby-ului în țara noastră, înregistrată oficial în anul 1913, iarîn 1914 s-a constituit comisia de fotbal – rugby devenită în1931, Federația Română de Rugby. La 8 septembrie 1913, are loc primul joc de rugby din România între “TCR” şi “Sporting Club”. În 1915 se întocmeşte primul regulament al jocului şise introduc foile de arbitraj. Pe arena internațională, rugby-ul românesc a debutat în 1919 cu prilejul Jocurilor Interaliate de pe câmpul militar de la Pershing, la Paris. La editia a VIII-a a Jocurilor Olimpice din 1924, de la Paris, România participapentru prima dată în programul JO, alături de Franța şi SUA. Prima medalie olimpică, una de bronz, a fost adusă în țară în1924 de echipa de rugby formată din: Dumitru Armaşel, Gh. Bentia, Tudor Florian, Ion Garleşteanu, Teodor Marian, Nicolae Marascu, Sorin Michailescu, Paul Nedelcovici, IosifNemeş, Gogu Sfetescu, Mircea Sfetescu, Sterian Soare, Mihai Vardalla, Paul Vidraşcu, Dumitru Volvoreanu și AtanasieTanasescu. În anii ’80, în țară existau mai mult de 12.000 de jucători, activând în 110 cluburi. In 1993, Țara Galilor era înfrântă categoric la Bucureşti, cu 24-6; în 1984 a venit o victorie asupra Scoției, iar în 1988 s-a obținut prima victorieîn deplasare împotriva unei echipe participante la Turneulcelor 5 Națiuni, respectiv 15-09 în fața ȚĂrii Galilor.
După 1990, finantarea rugby-ului a avut de suferit. In 1990, s-a înregistrat singura victorie obținută împotrivaFranței în deplasare. România a participat la toate cele opt ediții ale Cupei Mondiale organizate până în prezent (1987, 1991, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 şi 2015), obținândrezultatele: 1987 – o victorie în faza grupelor; 1991 – o victorie în faza grupelor; 1995 – fără victorie în faza grupelor; 1999 – o victorie în faza grupelor; 2003 – o victorie în fazagrupelor; 2007 – o victorie în faza grupelor; 2011 – fărăvictorie în faza grupelor; 2015 – o victorie in faza grupelor. Înanul 2000, România a câştigat prima Cupă Europeană a Națiunilor (CEN), după ce a înregistrat patru victorii din patrumeciuri. In 2004, România a câştigat la limită, cu 25-24, înfața Italiei. Anul acesta, reprezentativa de rugby a României s-a calificat la Cupa Mondială din 2027, ocupând locul 20 înclasamentul World Rugby.