A patra zi a Vacanţelor Muzicale, ediţia a XLVI-a o aduce pe scena Teatrului Tineretului pe Alina Azario, fiică a urbei care are succes în lumea pianistică europeană. Stabilită în Germania, protagonista Serii tânărului artist nemţean face şi o apreciată carieră didactică. Alături de ea, melomanii îl pot asculta şi pe violonistul Adrian Iliescu. Evenimentul va începe la ora 19:00.
De la ora 21:00, pe scena amplasată lângă Turn va evolua Maestrul basarabean Eugen Doga, alături de Orchestra simfonică a Companiei Naţionale “Teleradio Moldova”, dirijor – Dumitru Cârciumaru. Soliştii serii vor fi Mariana Bulicanu şi Dumitru Mîţu.
Accesul publicului la ambele spectacole este liber.

Miercuri, 3 iulie 2019, ora 19:00, Teatrul Tineretului

SEARA TÂNĂRULUI ARTIST NEMŢEAN

Alina AZARIO – pian (Germania)

Invitat special:

Adrian ILIESCU – vioară (Germania)

În program:

JOHANN SEBASTIAN BACH

Partita Nr. 1 în Si bemol Major, BWV 825

Praeludium | Allemande | Corrente | Sarabande | Menuet I | Menuet II | Gigue

JOHANNES BRAHMS

Sonata pentru pian şi vioară  nr. 3, op. 108 în re minor

Allegro alla breve | Adagio | Un poco presto e con sentimento | Presto agitato

 ***Pauză***

 GEORGE ENESCU

Sonata pentru pian şi vioară nr. 2, op. 6 in fa minor

Assez mouvementé | Tranquillement | Vif

BELA BARTOK

Dansuri româneşti

Jocul cu bâta | Brâul | Pe loc |Buciumeana | Poarga românească | Mărunțel

 

 

Alina Azario

ALINA AZARIO

S-a născut la Piatra-Neamţ.

A început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, cu profesoara Lina Șum. Aflată, de la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea pianistei Mihaela Spiridon, a obținut numeroase premii pe plan național. La 15 ani are oportuniteatea de a-și continua studiile la Paris, unde se formează ca muzician profesionist alături de numeroase personalități pianistice.

Alina Azario a obținut aici cele mai înalte distincții de studiu, urmând cursurile profesorilor Jacqueline Bourgès-Maunoury, Jasmina Kulaglich și Christophe Bukudjian. Printre muzicienii care și-au pus amprenta asupra personalității ei artistice se numără cunoscuta pianistă Elisabeth Leonskaya, supranumită „Marea doamnă a Pianului”, Boris Berman, Géry Moutier, Jacques Rouvier, Laurent Cabasso, Théodor Paraschivesco și Boris Garlitsky.

De asemenea, a absolvit studiile de „Konzertexamen” (ciclu post-universitar) cu cele mai înalte distincții, sub îndrumarea renumitului pianist de origine rusă Evgeni Koroliov.

Pianista a fost distinsă cu Premiul I la Concursul Internațional de Pian „Citta di Stresa” (Italia), Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Pian din Cantu (Italia) și cu Premiul I la Concursul Lagny sur Marne (Franța). În 2011 a fost recompensată cu premiul „Hermann und Milena Ebel”.

Alina Azario a primit bursa de studii de la Ministerul Culturii din Franța, bursa „Leistungsstipendium” din Germania, bursa fundației „Oscar und Vera Ritter Stiftung”, bursa „Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.” și, în perioada 2014 – 2016, o bursă specială acordată artiștilor de către prestigioasa „Claussen-Simon-Stiftung”.

În luna martie 2014, Alina Azario a lansat prima sa înregistrare, cu lucrări de Jean-Philippe Rameau și Claude Debussy, realizată în colaborare cu radiodifuziunea germană NDR și cu casa de discuri „A&A Records”. Acest disc a fost desemnat, de către ascultătorii Radio România Muzical, ca fiind Discul de Muzică Clasică al Anului 2014.

De-a lungul carierei concertistice, Alina Azario a urcat pe scene de prestigiu din Franța, Germania, Olanda, Italia, Danemarca, Elveția, România, Bulgaria și Spania.

Din aprilie 2017, este directorul departamentului de pian la Jugendmusikschule Hamburg, instituția cea mai mare pentru invățământ muzical din Germania.

Alina Azario este inițiatoarea și directorul artistic al Festivalului Internațional „Clara Haskil”, care se ține în fiecare an la Sibiu.

În prezent, predă la una dintre cele mai importante instituţii de muzică din Germania, „Hochschule für Musik und Theater” din Hamburg.

Adrian Iliescu

ADRIAN ILIESCU

S-a născut în 1981 la București. În 2006 absolvă studiile Academiei de Muzică din Lübeck, la clasa profesorului Christiane Edinger. În 2010, începe studiile de Konzertexamen la Academia de Muzică din Hamburg, cu profesorul Kolja Blacher.

A câștigat numeroase premii în ţară și în străinătate: Premiul I la olimpiadele pentru vioară din 1993 și  până  în  1999,  Premiul  I  la  Concursul  internațional „Jeunesses Musicales“ din București (1996) și, în același an, Premiul special la Concursul  Internațional de Vioară „Kloster Schöntal“ din Germania și Premiul I la Concursul Internațional „Citta di Stresa” din Italia. În 1997 a câștigat Premiul Concursului internațional pentru tinerii violoniști „Takasaki” din Japonia, iar în 2006 a primit Premiul „Lübeck Furtwangler”.

Adrian Iliescu a participat la cursuri de măiestrie cu prof. Michele Auclair, Sachar Bron, Ruggiero Ricci, Wolfgang Marschner, Donald Weilerstein și Kolja Blacher. A susținut concerte în Germania, Franța, Italia, Anglia, Peru, Polonia și România. A concertat, ca solist, cu Orchestra Radio România, cu Orchestra Simfonică din Hamburg și cu „Del Peru National Orchestra”.

A fost concertmastru al Filarmonicii din Lübeck între anii 2004 și 2010. Din 2010 până în 2013 a fost membru al Orchestrei de Cameră din Stuttgart.

Adrian Iliescu cântă la o vioară G. B. Guadagnini din 1756.

Miercuri, 3 iulie 2019, ora 21:00, Piaţa Turnului

 

PORTRET DE COMPOZITOR – EUGEN DOGA

ORCHESTRA SIMFONICĂ A COMPANIEI NAŢIONALE „TELERADIO MOLDOVA”

Dirijor: Dumitru CÂRCIUMARU

Solişti: Mariana BULICANU

Dumitru MÎŢU

În program:

Unirea cea MareMajestic marșIntermezzoOchiul tău iubit (versuri Mihai Eminesu),

Să țin încă o dată (versuri Mihai Eminescu), Pașii cunoscuți

Te știam numai din nume (versuri Veronica Micle), Aș vrea să viu la tine (Veronica Micle), FanfaronLamentoDialoguri (versuri Mihai Eminescu), Tango,

Pasăre cu pene albastre (versuri Veronica Micle), Oglinda clipelor (versuri Grigore Vieru)

SonetEternaGramofonCodrii mei frumoși (versuri Petre Cruceniuc)

Păstrați iubire (versuri Grigore Vieru), Valsul din filmul Mândra și tandra mea fiară”

 

Eugen Doga

EUGEN DOGA

Renumitul compozitor basarabean s-a năescut la 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și a Elizavetei Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Moldova.

După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (R.S.S.M.). Urmează apoi Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini. Acesta l-a atras pe muzician în calitate de violoncelist la Orchestra Radio (Orchestra Comitetului de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești pentru Televiziune și Radiodifuziune), încă din perioada studenției (1957-1962).

După ce a fost paralizat la mîna stîngă, Doga a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, axîndu-se mai mult pe compoziție. Prima piesă de compoziție proprie, ”Floare dalbă de livadă” (1957), Eugen Doga o scrie pentru colega sa de la televiziune Maria Bieșu într-o singură zi. Din acea zi, toată muzica scrisă de Doga, a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Eugen Doga absolvește Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel. A predat în calitate de profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (1967-1972).

Domeniul în care se afirmă cu vigoare și care îi aduce notorietatea internațională este arta componistică. Debutează oficial în calitate de compozitor în anul 1963 cu un cvartet de coarde, pentru a se impune, pe măsura cuceririi altitudinii profesionale, prin multiple vocații și disponibilități. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film și de scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cîntece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet).

Are la activ mai multe cantate, printre care: „Curcubeul alb”; „Primăvara omenirii”; „Vocea omenească”; poeme simfonice, printre care: „Inima veacului” și „Slăvim Moldova”. A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, poemul simfonic „Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă („Codrii mei frumoși”, „Cîntec despre orașul meu”, „Cred în ochii tăi”, „Florile dragostei”, „Iubește, iubește”, „Am visat ploaia” etc.), cîntece pentru copii („Imn soarelui”, „Fie soare întruna”, „Moș Crăciun” ș.a.).

Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul sovietic și post-sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnînd muzica pentru comedia regizorului Gheorghe Vodă, Se caută un paznic (Ivan Turbincă) cu Mihai Volontir în rolul principal. A scris muzică la peste 200 de filme: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întîrziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „O șatră urcă la cer” (1975) a regizorului Emil Loteanu, „Gingașa și tandra mea fiară”, de același regizor, „Anna Pavlova”, „Patul lui Procust” (2001), etc. Remarcabilul vals din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” a fost scris de Eugen Doga în decurs de 10 minute la 11 seara devenind ulterior legendar.

Compozitorul Doga a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru, cu care au creat cele mai frumoase lucrări.

Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.

Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul componisticii, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova precum și ale U.R.S.S., inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din U.R.S.S. (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al U.R.S.S. (1986).

A fost decorat cu Ordinul Republicii (1997), Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia în 2008), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).

La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga„.

La 26 august 2008, lui Eugeniu Doga i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.

Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățilesnobilorDegeaba rîvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzica muzicală, să se bucure, să se vindece prin ea.”  (Eugen Doga)

 

ORCHESTRA SIMFONICĂ NAȚIONALĂ A COMPANIEI PUBLICE “TELERADIO MOLDOVA”

A fost creată în 1989. Încă de la înființare, conducător artistic şi dirijor principal este Gheorghe Mustea, profesor, membru al Academiei de Ştiinţe al Moldovei, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova şi cavaler al Ordinului Republicii.

Activitatea de bază a orchestrei este consacrată înregistrărilor muzicale pentru Fondul radioului național și îmbogățirii culturii muzicale a radioascultătorilor. În prezent Orchestra lucrează asupra unei antologii a muzicii clasice moldovenești și face înregistrări muzicale pentru redacțiile companiei de televiziune și radiodifuziune.

Ansamblul simfonic participă la pregătirea emisiunilor televizate, are o activitate concertistică vastă în patrie și peste hotare, susține anual circa treizeci de concerte simfonice și de cameră, popularizând astfel arta muzicală. Grație faptului că „Teleradio-Moldova” face parte din organizația “European Broadcasting Union”, muzica moldovenească răsună și la televiziunile și radiourile din alte țări.

Activitatea muzicală îndelungată a Orchestrei a condus către un repertoriu simfonic și cameral de o mare varietate a stilurilor și modurilor, începând cu preclasicul, până la lucrări moderne. Acest lucru este posibil datorită muzicienilor tineri și talentați, de un înalt nivel profesional, care activează în orchestră.

Orchestra simfonică “Teleradio Moldova” a colaborat cu personalități ale lumii muzicale mondiale: violoniștii Ștefan Ruha (România), Jenny Abel (Germania), Eduard Tatevosean (Armenia), clarinetistul Aurelian Octav Popa (România), bas-baritonul Roberto Luparelli (Italia), soprana Maria Bieșu (Republica Moldova), Barry Webb (trombon, Anglia), pianiștii Dmitrii Kosmachiov (Russia), Yoon Soo Lee (S.U.A.), Gloria Lanni (Italia), saxofonistul Francisco Martinez (Spania).

De asemenea, artiștii basarabeni au evoluat de-a lungul vremii sub bagheta unor maeștri ai artei dirijorale: Romeo Rimbu, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Liviu Buiuc (România), Mihaylo Dutchak (Ukraina), Dumitru Miller (Israel), Henri Gallois (Franța), Donato Renzetti, Daniel Rene Pacciti, Mariano Patti (Italia), Alfonso Saura Leacer (Spania), Erhard Karkoschka (Germania), Ozvaldo Gonzalez (Venezuela), Frank McNamara (Irlanda).

DUMITRU CÂRCIUMARU

A studiat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, specialitatea clarinet, cu prof. Evgheni Verbetchi, instrumentul auxiliar: pian. Este absolvent al studiilor universitare la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice Chişinău, specialitatea: dirijat simfonic, la prof.Mihail Secikin.

A obţinut Masteratul la profesorul universitar Gheorghe Mustea.

Între anii 2009-2011, participă la o serie de cursuri de măiestrie la Stuttgart, München, Leipzig (Germania),  cu prof. Ponkin Vladimir (alături de „Berlin Philharmonisches Kammerorchester”).

Începând cu anul 2018, este dirijor la Opera Română Craiova.

Se bucură de colaborări fructuoase cu orchestre din ţară şi de peste hotare: Orchestra „Teleradio Moldova”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” Chişinău, „Orchestra sălii cu orgă” Chişinău.

Colaborează cu instituţii de prestigiu, precum: Opera Naţională Română Iaşi, Filarmonica „Oltenia” Craiova, Filarmonica din Ivano-Frankivsk, Ukraina.

Reuşeşte să susţină spectacole de succes la Filarmonica de Stat „George Enescu”, Ateneul Român din Bucureşti, la Teatrul Palatului Schonbrunn din Viena, precum şi alte numeroase concerte în ţară şi peste hotare, alături de marele compozitor Eugen Doga.

Participă în mai multe rânduri la Festivalul Internaţional „Maria Bieşu”, la Festivalul „Mărţişor”, la „Carpathian Space Festival – International festival of culture and art Ivano-Frankivsk”. A efectuat turnee în Germania, Spania, Elveţia, Austria, Olanda, Belgia, Franţa, România.

MARIANA BULICANU

Nascută la Chișinău, la 25.10 1986 , studiază Colegiul de Muzică din Chișinău, Catedra Dirijat Coral (2006). Își continuă studiile la Academia de  Muzică, Teatru și Artă Plastică, la Facultatea Canto Academic, cu prof. Janna Vdovicenco.

De-a lungul anilor urmează cursuri de măiestrie de canto cu mari maeştri: faimoasa soprană cu renume mondial: Luciana Serra (Docente La Scala, Italia), Ioan Holender („Staatsoper Wien”), Corneliu Murgu (Teatrul de Operă Timișoara), Corina Mologni (Italia), Nadja Petrenko (Italia-Ucraina), Galina Lebedeva („Novaia Opera” Moscova).

În 2009 câștigă o bursă de studiu la „Opernsanger – studio” Viena, cu Theodore Corresi, după participarea sa la Festivalul Internaţional „Vacante Muzicale Piatra-Neamţ“.

Din anul 2010 este solistă a Teatrului Național de Operă şi Balet din Chișinău.

În 2012 câştigă  Marele Premiu și Trofeul Concursului Internațional „Maria Bieșu”.

Este laureată a Concursurilor Internationale  „Jocurile Delfice” (Minsk), „Vacanțe Muzicale” (România), „Iris Adami Corradetti” (Italia), „Concorso Zandonai” (Italia).

Este membră a Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

În prezent, este doctorandă la Universitatea Academiei de Ştiinţe.

Dumitru Mîțu

S-a născut la 26 octombrie 1992, în oraşul Cricova, Republica Moldova. În anul 2008 a absolvit Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din localitatea natală. Urmează Colegiul Politehnic din Chișinău (2008-2012). Paralel, începe studiile muzicale la Școala de Arte „Valeriu Poleacov” din Chișinău, specialitatea – Canto Academic, la clasa prof. Valeriu Vdovicenco.

Din 2012, studiază la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Facultatea Artă Vocală, Dirijare și Pedagogie Muzicală, specialitatea – Canto Academic, clasa prof. Valeriu Vdovicenco. Din 2016 și până în 2018 este masterant la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa prof. Mihail Muntean. Urmează un stagiu la „Teatrul Mare” din Moscova (2016 – 2017).

Cariera artistică a solistului cuprinde colaborări cu Maestrul Eugen Doga, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Orchestra Simfonică a Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Din 2018 s este solist al Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Laureat al Concursurilor Naționale și Internaționale, Dumitru Mîțu evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri paralel solist al formației „Brio Sonores”.