Municipiul Piatra-Neamț a intrat în competiția europeană pentru a deveni unul din cele 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Cererea pentru includerea în cadrul programului Comisiei Europene ”Mission on 100 Climate-neutral Cities by 2030” a fost depusă astăzi, alături de o documentație complexă care susține statutul de oraș verde și smart city pentru Piatra-Neamț.

Cele 100 de orașe desemnate vor primi sprijin pentru accesarea de fonduri, asistență tehnică și financiară, promovare în perspectiva unor investiții private și vor fi incluse într-o rețea de autorități locale regionale și naționale care vor sprijini tranziția orașelor către neutralitate climatică.

„A deveni unul dintre cele 100 de orașe verzi ale Europei nu este doar o oportunitate, ci mai degrabă un angajament. Pe care trebuie să ni-l însușim împreună. Și avem două opțiuni: să fim primii și să fim ajutați să reușim sau să venim în urma și în umbra altora, din constrângere. Am decis să intrăm în această competiție pentru că lumea are nevoie de exemple funcționale care să confirme că e posibilă realizarea unei transformări rapide și sustenabile. Prin natura poziționării sale, Piatra-Neamț poate deveni un oraș neutru din punct de vedere climatic mai devreme decât marea majoritate a orașelor” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Între oportunitățile garantate de participarea la acest program se numără asigurarea unui aer mai curat, a unui transport mai sigur și a unui trafic mai puțin congestionat pentru cetățeni și asumarea rolului de lider în domeniul climei și al inovării digitale.

Acest program a fost inițiat de Comisia Europeană în contextul în care în prezent orașele produc peste 70 la sută din emisiile globale de CO2 și peste 65 la sută din consumul global de energie.