back to top
joi, 6 noiembrie 2025
6.3 C
Piatra Neamț

Pogăci cu jumări – Rețete din Turn – Gusturi de altădată

Pogăci cu jumări – Rețete din Turn – Gusturi de altădată

Există rețete care nu se citesc, se simt. Pogăcile cu jumări sunt una dintre ele — un amestec de aromă, sunet și amintire. Când se coc, scot acel miros inconfundabil de pâine caldă, grăsime topită și dor de casă.

În cărțile vechi de bucate, pogăci cu jumări apar scrise cu o naturalețe dezarmantă: puține ingrediente, multe etape, zero grabă. Erau gustarea de drum lung, dar și mândria gospodinelor din Ardeal și Banat. Fiecare sat avea propria rețetă, transmisă pe șervețel, în caiet sau pe hârtie îngălbenită.

Astăzi, rețeta revine în Rețete din Turn – Gusturi de altădată, nu doar ca un exercițiu de memorie, ci ca un omagiu adus unei bucătării simple și oneste.


Rețeta originală (din cartea veche)

„300 g jumări, 350 g făină, 3 ouă, 30 g drojdie, 1 linguriță zahăr, sare, 3 linguri lapte, 1/4 l lapte, 100 g smântână.

Jumările se freacă cu 2 linguri făină. Într-un castron se amestecă drojdia cu zahăr și lapte cald, apoi se adaugă restul de făină, smântâna și ouăle. Se frământă aluatul moale și se lasă la crescut 3/4 oră.

Se întinde o foaie de 1 cm grosime, se unge cu jumările frecate, se împăturește în trei, se lasă 15 minute, apoi se întinde din nou. Se repetă de 3 ori, după care se întinde foaia și se taie cu cuțitul în pătrate.

Pogăcile se așază în tavă, se lasă să crească 1/4 oră și se coc la foc potrivit 15 minute. Se servesc calde sau reci, ca aperitiv.”


Adaptarea modernă

Ingrediente:
– 350 g făină albă
– 300 g jumări (de porc, bine scurse și mărunțite)
– 3 ouă
– 100 g smântână
– 250 ml lapte călduț
– 30 g drojdie proaspătă
– 1 linguriță zahăr
– 1 linguriță sare
– 2 linguri făină pentru întins
– puțin unt sau ulei pentru uns tava

Mod de preparare:

  1. Jumările se toacă mărunt și se amestecă cu 2 linguri de făină.

  2. Drojdia se dizolvă în laptele cald cu zahărul, apoi se adaugă făina, smântâna, ouăle și sarea. Se frământă un aluat moale și elastic.

  3. Se lasă la dospit 45 de minute, acoperit cu un prosop curat.

  4. Se întinde o foaie groasă de 1 cm și se unge cu amestecul de jumări.

  5. Se împăturește în trei (ca un plic) și se lasă 15 minute la odihnă.

  6. Se repetă de 2–3 ori acest proces, pentru a obține straturi fine.

  7. Se întinde ultima foaie, se taie în pătrate sau rondele și se așază în tavă.

  8. Se lasă 15 minute să crească, apoi se coc la 180°C, circa 15–20 minute, până devin aurii.

Pogăcile se servesc calde, simple sau lângă un pahar de vin alb, o supă groasă ori chiar o ciorbă ardelenească.


Povestea din spatele gustului

Pogăcile cu jumări nu erau doar o rețetă, ci un semn de belșug. În satele românești de la granița cu Ungaria și Serbia, jumările se obțineau toamna, după tăierea porcului. Nimic nu se arunca — iar pogăcile erau felul prin care se prelungea gustul iernii.

În Ardeal, femeile se întreceau în delicatețea aluatului, iar în Banat, Pogăci cu jumări se serveau la mesele festive, alături de țuică sau vin. În Moldova, rețeta s-a adaptat, adăugându-se uneori brânză sărată în loc de jumări.

Pogăci cu jumări e o mâncare cu rădăcini adânci, făcută să sature și să bucure. Iar mirosul care iese din cuptor e, fără exagerare, unul dintre cele mai puternice parfumuri ale copilăriei românești.


Mic ghid de reușită

– Jumările trebuie să fie uscate și tocate fin, ca o pastă grunjoasă.
– Nu grăbi aluatul. Lasă-l să crească natural, ca să prindă aer între straturi.
– Făina trebuie să fie caldă de cameră; dacă e rece, aluatul nu se va ridica bine.
– Poți adăuga, după gust, o lingură de smântână suplimentară pentru un aluat mai fraged.

Dacă vrei o variantă modernă, poți adăuga un praf de chimen sau piper negru în pogăcile cu jumări. Dar esența rămâne aceeași: untura și timpul fac minuni.


Sunt rețete care nu doar hrănesc, ci și povestesc. Pogăcile cu jumări nu au nevoie de plating sau de decoruri. Ele spun povestea unei lumi care trăia încet, în care bucătăria era locul cel mai cald din casă.
Într-o lume în care totul se grăbește, ele ne amintesc că unele gusturi au nevoie de răbdare ca să devină memorabile.

Articole populare

De interes

Polițiștii nemțeni – intervenții, dosare penale și mandate executate în ultimele 24 de ore

Polițiștii nemțeni – intervenții, dosare penale și mandate executate...
spot_img

DIn aceeasi categorie

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_img