PNRR nu prevede nicio dispoziţie care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Subiectul renunțării până în 2023 la încălzirea cu lemne în România a fost lansat în urmă cu o săptămână de un europarlamentar.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis, joi, printr-un punct de vedere oficial, că nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023, acest pan cuprinzând reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România.
Nu există nicio dispoziţie specifică în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să oblige autorităţile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Planul de redresare şi rezilienţă al României cuprinde reforme şi investiţii privind sistemele de gestionare şi de guvernanţă ale pădurilor menite să abordeze problema exploatării forestiere ilegale intensive a pădurilor din România, din cauza căreia asistăm la o reducere a absorbţiei naturale de carbon de către păduri, la pierderea semnificativă a biodiversităţii şi la o creştere a riscurilor de dezastre (componenta „Păduri şi protecţia biodiversităţii”), a transmis Reprezentanţa CE în ROmânia.
„O nouă strategie naţională pentru păduri şi legislaţia secundară ulterioară vor stabili criterii de durabilitate pentru biomasa forestieră utilizată în scopuri energetice şi vor include acţiuni specifice de combatere a exploatării forestiere ilegale şi de îmbunătăţire a gestionării pădurilor. (…)
Se preconizează că un sistem informatic integrat (care va include SUMAL – sistemul românesc de urmărire a materialelor lemnoase) va monitoriza obligaţiile legale referitoare la recoltarea lemnului, regenerarea în timp util a pădurilor, sănătatea pădurilor, starea de conservare a habitatelor forestiere, impactul schimbărilor climatice şi adaptarea la schimbările climatice a diferitelor ecosisteme forestiere”, se mai precizează în comunicat.
Planul include măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile private/publice, cu obiectivul de a se realiza cel puţin o renovare la nivel mediu, reducându-se astfel consumul de energie pentru încălzire cu cel puţin 50 %. În plus, sunt incluse investiţii în centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pentru sistemele de termoficare. Mai mult, se preconizează că reţeaua de distribuţie a gazelor care va permite transportul hidrogenului verde în regiunea Oltenia va înlocui combustibilii solizi şi biomasa, care se utilizează în prezent pentru încălzirea locuinţelor, apa caldă menajeră şi gătit.
Tema interzicerii încălzirii pe bază de lemne a fost lansată de eurodeputatul PSD Victor Negrescu a anunțat pe 8 decembrie că a solicitat Comisiei Europene „să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod. (…) Această măsură reprezintă una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene”, într-un mesaj pe Facebook. Acesta a fost taxat imediat de fostul ministru USR al fondurilor europene – Cristian Ghinea, care l-a acuzat pe europarlamentarul PSD de „minciună ordinară”. Fostul ministru a relatat că „nu se interzice încălzirea cu lemne prin PNRR. Dar, da, lovim în mafia lemnului luată în brațe de PSD. (…) Statul român va trebuie să reducă masa lemnoasă tăiată ilegală și să stimuleze alte metode de încălzire. (…) Am negociat un PNRR atent la realitatea din țară, nu ascultați ce zic copiii de securiști parașutați în politică”, într-un mesaj postat pe Facebook.
Comentarii recente