Direcţia de Sănătate Publică Neamț prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății  organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” 

Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România.

  • 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România.
  • 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România.

În județul Neamț, în cabinetele medicilor de familie, în anul 2021 au fost luate în evidență 10 gravide cu vârsta sub 15 ani (4 din mediul urban și 6 din mediul rural) în creștere față de anul 2020 când au fost luate în evidență 7 gravide cu vârsta sub 15 ani (3 din mediul urban și 4 din mediul rural). În primele 9 luni ale anului 2022 au fost luate în evidență 10 gravide cu vârsta sub 15 ani (4 în mediul urban și 6 mediul rural).

În ceea ce privește  gravidele cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, luate în evidență de medicii de familie, situația se prezintă astfel: în anul 2021 au fost luate în evidență 225 gravide (73 în mediul urban și 152 în mediul rural) în creștere față de anul 2020 cînd au fost luate în evidență 206 gravide (46 din mediul urban și 160 din mediul rural).  În primele 9 luni ale anului 2022 au fost luate în evidență 177 de gravide cu vârsta cuprinsă între 15 – 19 ani (55 în mediul urban și 122 în mediul rural).

Sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt. În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură.

A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc.

Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără : amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate.

La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora:

  • transmiterea materialelor informative pe această temă primite de la INSP București către reţeaua medicilor de familie și rețeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ prin intermediul poştei electronice;
  • activităţi de informare-educare în maternități, la medicul de familie și în comunități derulate de personalul compartimentului de evaluare și promovare  sănătății și de asistenţii medicali comuntari;
  • tipărirea și distribuirea de postere și pliante în unități medicale și asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari pentru comunitățile de romi din județ;
  • postarea pe site-ul D.S.P. Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materiale lor primite de la I.N.S.P. Bucureşti.

Campania IEC este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.