În perioada 22 – 28 iulie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

În cadrul acțiunii, poliţiştii au verificat peste 200 de autovehicule, dintre care 150 autovehicule de transport de marfă și 60 de autovehicule de transport de persoane.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 16 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, una pentru conducerea sub influența alcoolului și 10 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție.

De asemenea, polițiștii au aplicat o sancțiune pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule și 2 pentru lipsa unor documente ale vehiculului.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 30 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 11 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 3 pentru intervenții neautorizate asupra aparatului tahograf, precum și una pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă.

De asemenea, 6 sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 4 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 2 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 2 sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule și 3 pentru lipsa unor documente ale vehiculului.