15 noiembrie 1991, este data la care a luat ființă singurulclub de rugby din județul Neamț. În 32 de ani, Rugby Club Venus RIFIL a devenit unul dintre cele mai respectate cluburila nivel național. Cu un palmares impresionant, atât pe plan național, cât și internațional, clubul reprezintă astăzicertificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc, iarprofesorul Eusebiu Popa este cel care, în mai 1996, a înființatprima echipă feminină de rugby din România, din august 1996 fiind afiliat Federației Române de Rugby. Mai întâi, la club au jucat generaţii de băieţi, apoi, din 1996, de fete. În aprilie1992, a fost înregistrată prima participare la o competițieoficială, este vorba despre Memorialul «Bebe Boboc»”. Atunci, în echipă erau copii de la școlile generale nr. 3, 4 şi 12 din Piatra Neamț.

 

Doresc transmit bucuria de a juca rugby, un sport minunat, descopăr aceste mici diamante pentru a fi șlefuite mai departe spre înalta performanță. Pot spune, viața noastră trecătoare este ca un meci de rugby: cazi, te ridici, cazi și iar te ridici, dar continui! Am o mare bucurie scot un copil dintr-o familie cu posibilitățireduse și îi arăt lumea. -l fac om, pregătit pentruviață. Asta pentru mine este o mare realizare, alături de fetele care au fost descoperite de mine și au făcutperformanță la naționala Ghindelor. Vorbesc de Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Diana Mândrilaș și Irina Hîrjete. nu uităm de Silviu Vasiliu, fost component al lotului național al Stejarilor.

 

În mai 1996, s-a înfiinţat prima echipă de rugby feminindin ţară, iar primul meci oficial a fost în 1997, pe stadionulITA. Astăzi, #mâtzelenegre, un adevărat brand românesc, marcă înregistrată, se antrenează pe terenul de la Bodești. Pepiniera de la Neamț este menținută numai cu ajutorulfirmelor private.

Mulțumesc tuturor celor care sprijină proiectulMÂTZELE NEGRE RUGBY RIFIL. Este vorba desprepartenerul oficial și de mobilitate RIFIL, dar șipartenerilor financiari: Temad România, Dinamic 92, Grup TCE 3 Brazi, Chimcomplex Borzești. Sponsorilortehnici: Vitamin Aqua, Vitanimix, Promotop Iași, AlbiniPrassa, Cerbis România, Ropharma și Primăriei comuneiBodești.  Antrenamentele continuă la Bodești, sita cerne înpermanență. De asemenea, mulțumiri partenerilor mass-media și profesorilor de educație fizică. Suntem pentruprincipiul: Calitate NU Cantitate!”

 

Anul acesta, la 32 de ani de activitate, clubul a înregistratactivități în premieră, care aduc plus valoare sportului șiechipei. Pentru prima data în istorie a fost sărbătorită la nivelnațional și județean Ziua sportului cu balonul oval – 4 mai, un moment perfect de a face cunoscut acest sport în zona montană a județului, la fel și Caravana de toamnă Bucurieîn Mișcare 2023, în zona municipiului Roman. Paula Ciorobâtcă și Amalia Buftea, componente ale lotului Rugby Club Venus RIFIL, au participat la cursurile AcademieiNaționale de Rugby, organizate la Timișoara, devenind official coordonatoare la grupele U10 și U12.