Salată boeuf
Puține mâncăruri spun „sărbătoare” mai clar decât o salată boeuf. E nelipsită de pe mesele de Crăciun, Paște sau aniversări și, oricât ar fi de reinterpretată azi, își păstrează același nucleu gustativ: carne fiartă, zarzavat, murături și maioneză.
În vechile cărți de bucate, salata boeuf era o demonstrație de echilibru și răbdare. Fiecare ingredient era tăiat „mărunt și cu grijă”, pentru ca fiecare lingură să adune toate gusturile în proporții perfecte.
Rețeta originală (din cartea veche)
„5–600 g zarzavat fiert în supă de carne; 2 morcovi; 1 pătrunjel; 1 țelină; 2 cartofi; 1 linguriță oțet; 2–3 castraveți murați; ½ lămâie; 200 g carne fiartă sau din conservă; 250 g maioneză; muștar; sare; 4 linguri untdelemn; 1 gălbenuș crud.
Carnea fiartă sau din conservă, zarzavatul și cartofii fierți se taie cubulețe, se amestecă cu castraveciorii tocați mărunt și cu sucul de lămâie. Se potrivește de sare.
Se amestecă totul cu maioneza și muștarul, se așază pe platou, se unge la suprafață cu un strat subțire de maioneză și se ornează după gust cu felii de ou, măsline, murături sau frunze de pătrunjel.
Cu restul de maioneză, se pot face gogoșari, frunze, petale (de margarete) etc. Nu se păstrează la frigider la o temperatură prea scăzută, ci se ține la cald moderat, pentru ca maioneza să nu se întărească.”
Adaptarea modernă
Ingrediente:
– 500–600 g zarzavat fiert (morcovi, pătrunjel, țelină, cartofi)
– 250 g carne fiartă (vită, pasăre sau pui)
– 3–4 castraveți murați
– 1 lingură muștar
– ½ lămâie (sucul)
– 250 g maioneză
– sare, piper după gust
– măsline și ouă fierte pentru decor
Mod de preparare:
-
Fierbeți zarzavatul împreună cu carnea (în apă cu sare). După răcire, tăiați-le mărunt în cuburi.
-
Tocați castraveții murați și adăugați-i peste zarzavat.
-
Amestecați cu muștar, zeamă de lămâie, sare și piper.
-
Încorporați maioneza și omogenizați bine.
-
Așezați compoziția pe un platou și nivelați suprafața. Ungeți cu un strat subțire de maioneză și ornați după inspirație: felii de ou, măsline, gogoșari, murături, verdeață.
Recomandare: dacă folosiți carne de vită, e preferabilă cea de la pulpă sau mușchi; dacă e pui, merge foarte bine pieptul.
Salata boeuf nu e doar o rețetă, e o ceremonie. Fiecare familie are propria versiune – un ingredient secret, o proporție ușor diferită, o ordine a amestecului „ca la mama acasă”.
În cărțile vechi, accentul nu era pe estetică, ci pe gust și echilibru. Iar maioneza, făcută cu lingura de lemn, era o mică probă de răbdare și precizie.
Astăzi, în ciuda mixerelor și a maionezei la borcan, gustul adevărat rămâne cel făcut de mână, la cald, într-o bucătărie în care miroase a sărbătoare.













