Concursul Național de Sărituri peste Obstacole Trofeul Virgil Bărbuceanu, aflat la ediția a XVII-a, desfășurat în perioada 23-25.07.2021, a reunit la start 80 de sportivi din toate categoriile – copii, juniori, amatori, tineret și seniori.
Spre deosebire de anii anteriori, actuala ediție a fost destinată și juniorilor, acordându-se câte trei cupe pentru cele două categorii de concurenți.
La proba de juniori, Locul I a fost cucerit de sportivul Banghyan Benjamin cu calul Lucy de la Clubul Sportiv Wolf, județul Covasna; Locul al II-lea i-a revenit sportivei Naomi Georgescu cu calul Ponti’s Star de la Clubul One Horse Power, județul Suceava; pe Locul al III-lea s-a clasat Elekes Greta cu calul Darius de la Clubul Kvalliera, județul Harghita.
După o luptă spectaculoasă, Trofeul Virgil Bărbuceanu la seniori i-a revenit călărețului Silvestru Mihai cu calul Gavite Z de la Clubul Felix Țopescu București. Pe Locul al II-a s-a clasa călărețul Gheorghe Bogdan cu calul Teodor de la Clubul Agrointernațional București. Locul al III-lea a revenit călărețului Tiberiu Cebotaru cu calul Favorit Z de la Clubul Equester Iași.
După plecarea la ceruri a marelui sportiv și antrenor Virgil Bărbuceanu, în anul 2004, conducerea Asociației Club Sportiv Ecvestru (ACSE), cu acordul Federației Ecvestre Române (FER), a autorităților locale și județene nemțene, a conferit Bazei Hipice numele vestitului campion, inițiind totodată și o competiție națională cu denumirea Trofeul Virgil Bărbuceanu.
Această inițiativă reprezintă dovada admirației și aprecierii față de personalitatea lui Virgil Bărbuceanu, considerat ctitorul acestui complex sportiv și antrenorul care a călăuzit pașii multor copii, tineri îndrăgostiți de miraculosul sport ecvestru. Aici s-au format viitorii campioni naționali și internaționali, care, deși activează la alte cluburi din țară și din străinătate, au rămas lângă leagănul și tărâmul copilăriei lor, unde au început să descifreze tainele călăriei. Se întorc cu emoție și bucurie la Baza Hipică natală ori de câte ori se ivește ocazia. Doi dintre aceștia, Lucian Aprofirei și Marius Lupu, au revenit în calitate de antrenori, împărtășind actualelor generații de copii și tineri cunoștințele și elementele tehnice atât de necesare pentru practicarea nobilului sport.
Zestrea campionilor lăsată moștenire de Virgil Bărbuceanu este formată din Radu Ilioi, Aurel Cojocariu, Victor Cocean, Lucian Aprofirei, Marius Lupu, Marius Vîrtea, Ionuț Ursache, Florin Lateș și alții.
O altă mărturie a recunoștinței datorate cunoscutului antrenor se întruchipează în „Baza Hipică «Virgil Bărbuceanu». Monografie 1986-2019“, în care sunt consemnate multe momente din istoria complexului sportiv de interes internațional, precum și modul în care s-a menținut și a evoluat acest fenomen sportiv.
Cupa Fermierului
După trei zile de întreceri, Cupa Fermierului a fost câștigată de sportivul Gheorghe Bogdan cu calul Stania de la Clubul Agrointernațional București. Locul al II-lea i-a revenit călărețului Tiberiu Cebotariu cu calul Ivory de la Clubul Equester Iași, iar pe Locul al III-lea s-a clasat din nou Gheorghe Bogdan, cu calul Teodor de data aceasta.
Cluburile ecvestre pietrene ACSE „Costache Lupu“ și TCE 3 Brazi au obținut rezultate remarcabile prin sportivii Diana Aprofirei cu calul Donna, Locul I la proba Sportivi debutanți; Oriana Chelariu cu calul Clincha, Locul I la Proba de încurajare; Lucian Aprofirei cu calul Julia, Locul IV la Proba de amatori; Adelina Berariu cu calul Priscila, Locul IV la proba Cai debutanți; Oriana Chelariu cu calul Nedjaz, Locul VI la proba Nivel E.
Aceste rezultate demonstrează că asociația sportivă locală a rămas o pepinieră de formare a talentelor în sportul ecvestru nemțean, Lucian Aprofirei continuând tradiția lăsată de Virgil Bărbuceanu.
Cupa Fermierului, competiție aflată la ediția a V-a, a fost inițiată la propunerea mai multor fermieri din comunele Ștefan cel Mare, Girov, Dochia și Dragomirești. Conducerea ACSE a primit cu satisfacție propunerea, considerând că lucrătorilor din agricultura județului Neamț li se cuvine onoarea de a se bucura de o competiție proprie, avându-se în vedere că au o importantă contribuție atât la construirea Bazei Hipice, cât și la susținerea sportului călare de-a lungul timpului.
Ulterior, fermierilor nemțeni li s-au adăugat și alte unități economice de nivel național, care colaborează cu aceștia: Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, Kwizda Agro, Oscar, Bayer, Agricrops Chim Iași.
Marea Aniversare a Bazei Hipice
În cadrul celor două competiții naționale, ACSE „Costache Lupu“ a sărbătorit Marea Aniversare a Bazei Hipice „Virgil Bărbuceanu“, respectiv cele două evenimente esențiale pentru istoria călăriei din județul Neamț. Pe data de 24.07.2021, începând cu ora 18:00, după finalizarea probelor de concurs, pe o vreme superbă, într-o atmosferă entuziastă, creată de numerosul public aflat în tribune, au răsunat acordurile Imnului de Stat al României, care a marcat deschiderea celor două competiții, anunțată oficial de secretarul general al FER, Claudiu Seliștean.
Președintele ACSE, prof. Costache Lupu, și-a început cuvântul de deschidere a Marii Aniversări prin realizarea unei scurte retrospective a momentelor esențiale pe care le-a parcurs construirea, dotarea și funcționarea bazei hipice până la momentul inaugurării, în luna august 1986, când, timp de trei zile, întreaga zonă de Peste Vale fusese împodobită în straie de sărbătoare. Aici era găzduită o impresionantă expoziție agro-zootehnică cu produse și animale aduse de la fermele IAS-urilor și CAP-urilor din întregul județ. „Ansambluri folclorice și alte formații artistice au întreținut o atmosferă de sărbătoare prin spectacole antrenante și pline de veselie.
Evenimentul principal al întregii manifestări îl reprezenta inaugurarea Bazei Hipice, unde se organiza pentru prima dată un concurs național de sărituri peste obstacole și dresaj, comentat de apreciatul Cristian Țopescu.
Competiția a fost onorată de prezența oficialităților gazdă, a reprezentanților Federației Ecvestre Române“.
Secretarul general al FER a continuat prezentarea, referindu-se în mod special la modul în care a fost pregătită organizarea și desfășurarea celui de-al doilea eveniment sărbătorit, 30 de ani de la organizarea primei etape de Cupa Mondială.
„La data de 1 august 1991, delegația reprezentanților FER și FEI a apreciat că sunt îndeplinite condițiile tehnico-materiale și organizatorice, prevăzute de regulamentele internaționale, aprobând desfășurarea întrecerilor din cadrul Cupei Volvo la Piatra Neamț.
Competiția s-a bucurat de o participare numeroasă a sportivilor din Grecia, Turcia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franța, Germania și România.
Timp de trei zile, probele din concurs au fost transmise în direct de postul național de televiziune, comentate de Cristian Țopescu, fiind preluate și de Eurosport.
Publicul a umplut tribunele și incinta Bazei Hipice până la refuz, urmărind pentru prima dată o competiție de nivel mondial.
Oficialii, arbitrii internaționali și sportivii au fost încântați de farmecul și pitorescul cadrului natural, de condițiile tehnice asigurate, precum și de ospitalitatea și amabilitatea gazdelor.
Competiția a fost considerată un adevărat triumf, iar lui Costache Lupu i s-a propus să rămână în continuare la conducerea Bazei Hipice.
Debutul în arena mondială a sportului ecvestru a fost de bun augur, municipiul Piatra Neamț devenind timp de 8 ani consecutiv, 1991-1998, capitala sportului ecvestru internațional din România, organizând opt etape ale Cupei Mondiale, sub denumirile Cupa Volvo, Trofeul Dunhill, Cupa Samsung.
Din anul 1992, concernului Volvo, principalul sponsor, i s-a alăturat și firma Dunhill, punând în joc sume importante pentru premierea propriului trofeu, sporind astfel atractivitatea competiției.“
Festivitatea Marii Aniversări a fost onorată de reprezentanții Consiliului Județean Neamț, vicepreședintele Dragoș Chitic și administratorul public Sorin Brașoveanu. Din partea Primăriei Piatra Neamț a participat însuși primarul Andrei Carabelea, care a reprezentat și Prefectura județului. Au fost reprezentate Direcția Generală pentru Agricultură Neamț, Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară prin Simion Stâncel, iar fermierii i-au desemnat să participe la festivitate pe Constantin Timofte, Dan Marian Lospa, Constantin Albu, Ionel Pîrvu, Gelu Cracana și Neculai Urdă. SC Girostar Girov SA, primul proprietar de după anul 1989 al Bazei Hipice, a fost reprezentată de fostul director Vasile Cuptor. Sponsorii principali – Grupul de Firme TCE 3 Brazi și Izotec Group – au fost reprezentați de Vasile Ababei și, respectiv, Ciprian Chelariu.
Din partea Federației Ecvestre Române și a ACSE au fost înmânate invitaților de onoare plachete aniversare și diplome de gratitudine.
Vicepreședintele Dragoș Chitic a mulțumit Clubului Ecvestru, președintelui Costache Lupu pentru eforturile depuse de-a lungul celor 35 de ani în slujba sportului călare nemțean, oferind Diploma Consiliului Județean Neamț.
Primarul Andrei Carabelea a apreciat întreaga activitate a Bazei Hipice „Virgil Bărbuceanu“, a clubului sportiv, remarcând contribuția adusă la promovarea unei frumoase imagini a orașului în cei 35 de ani, asigurându-i pe toți cei prezenți că Baza Hipică va fi sprijinită să servească în continuare interesele comunității locale, iar terenul acesteia nu va mai face obiectul vreunei tranzacții. De asemenea, primarul Carabelea a oferit Asociației Club Sportiv Ecvestru „Costache Lupu“ Diploma de Apreciere a Consiliului Local Piatra Neamț, pentru activitatea în cei 35 de ani.
Festivitatea s-a încheiat cu un spectacol sportiv artistic, susținut de CS Musashi Piatra Neamț, condus de Gabriel Mareș, și Grupul folcloric al Școlii Generale Mărgineni, instruit de profesoara Dorina Surdu.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o masă festivă tradițională și mult-așteptata discotecă în aer liber, unde organizatorii, sponsorii, oficialii, antrenorii și sportivii au dansat după muzică clasică și modernă.
Ziua de duminică a luat sfârșit cu festivitatea de premiere, la care au fost înmânate cele nouă cupe câștigătorilor competițiilor desfășurate în cele trei zile. Totodată s-a continuat acordarea diplomelor de gratitudine unor persoane care au meritul de a fi susținut sportul ecvestru nemțean în cei 35 de ani. Publicul spectator a încurajat și aplaudat evoluțiile concurenților într-un decor mirific și unic pentru sportul călare din România.
Comentarii recente