Marţi, 3 iulie 2018, ora 21:00, Piaţa Turnului

SEARĂ DE JAZZ

Portret de compozitor:

ROMEO COZMA

Invitaţi:

LUIZA ZAN (voce), IULIAN PAVELESCU (chitară), DORU ALBU (clarinet),

DANIEL DRAGOMIRESCU (chitară), CRISTIAN COZMA (percuție).

ROMEO COZMA, pianist, compozitor, aranjor, profesor, s-a născut la 13 noiembrie 1955 în București. A făcut primii săi pași spre o carieră în muzică studiind pianul la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Urmează apoi cursurile Facultății de Compoziție, Muzicologie, Dirijat și Pedagogie din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași, specializându-se în pedagogie muzicală și compoziție. Acolo are ca profesori renumiți maeștri ai muzicii românești, precum Vasile Spătărelu, Anton Zeman, Sabin Păutza, care au avut o importantă influență asupra carierei sale de compozitor.

Iubirea sa pentru muzica de jazz datează încă din timpul anilor de liceu, când a început să dezvolte o deosebită admirație pentru Chick Corea și Herbie Hancock. El continuă apoi să se dedice jazz-ului, deși compozițiile sale incorporează diferite genuri și stiluri, de la vocal-simfonic și muzică de cameră la muzică electronică, jazz și ușoară.

De-a lungul anilor, Romeo Cozma a dovedit un talent deosebit atât ca pianist cât și ca lider de formație. Prezența sa pe diferite scene  în România și peste hotare (Republica Moldova, Germania, Franța, S.U.A., Austria, Italia, Belgia, Suedia) a avut un impact deosebit, surprinzând publicul printr-o diversitate de formule de la pian solo la combo și big band (începând cu grupul propriu „Studio” din anul 1980), dar și ca pianist solist alături de orchestre simfonice.

În 2004, în urma susținerii tezei de doctorat cu titlul „Ipostaze ale muzicii de jazz” la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Romeo Cozma primește titlul de Doctor în Muzică, devenind astfel primul muzician român cu această distincție în domeniul jazz-ului.

Pe langă deosebitele calități componistice și interpretative, Romeo Cozma s-a remarcat şi prin talentul organizatoric și cel pedagogic. În acest sens a inițiat și coordonat secția de jazz și muzică usoară din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași. Dintre studenţii săi, care acum sunt nume cunoscute în muzica de gen, amintim doar pe: Luiza Zan, Iulian Pavelescu, Răzvan Boroda, Dan Spînu, Maria Răducanu, Teodora Enache.

De asemenea, Romeo Cozma este fondatorul și coordonatorul Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” Iași.