Victor Purice a fost votat astăzi cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț!

Victor Purice s-a născut la 13 ianuarie 1956, în comuna Borleşti, judeţul Neamţ. Fascinaţia lui pentru cinematografie a început de la vârsta de 9 ani, atunci când îl ajuta pe proiecţionistul din comună să dea filme, sâmbăta şi duminica, în sala căminului cultural.

Cinema Dacia Panoramic, actualul ’’Cinema, Mon Amour’’ din Piatra Neamţ s-a deschis în decembrie 1970, cu filmul „Lacul Lebedelor“. Victor Purice, avea doar 14 ani şi era definitiv îndrăgostit de cinema. Şi-a făcut ucenicia, furând meserie, apoi s-a perfecţionat la Bucureşti, la unica şcoală care pregătea operatori şi proiecţionişti din ţară revenind la Piatra, la Dacia Panoramic.

Ultimul deceniu al secolului XX a marcat o bruscă şi ireversibilă scădere a interesului spectatorilor pentru sălile de cinema. La Piatra Neamţ, singurul cinematograf funcţional a rămas Dacia Panoramic, iar o perioadă, Victor Purice a fost singurul angajat. În anul 1996 a fost numit director al acestei instituţii falimentare, care a rezistat numai ambiţiei şi perseverenţei sale. În mod paradoxal, dragostea lui necondiţionată pentru cinematograf i-a adus, odată cu o notorietate care depăşeşte graniţele ţării şi şansa de a reuşi renaşterea cinematografului pietrean.

Astăzi, ”Cinema, Mon Amour’’ a devenit un centru cultural căutat de cineaştii români pentru a-şi prezenta noile creaţii, iar numele sonore care ne vizitează şi beneficiază de căldura şi ospitalitatea cinematografului de sub Pietricica sunt un câştig incontestabil pentru pietreni, pentru renumele municipiului și asta se datorează unui singur om: Victor Purice.