Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a sărbătorit Ziua Culturii Naționale, 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cu o multitudine de manifestări consacrate evocării celui supranumit Poetul Nepereche, vineri, 14 ianuarie 2022.
În deschidere, conform obiceiului devenit tradiție, a fost depus un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe esplanada bibliotecii. Buchetului bibliotecii i s-a adăugat jerba de flori adusă de Ion Asaftei, membru în Consiliul de Administrație al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, consilier județean și consilier în cadrul cabinetului președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.
Festivitatea a continuat în Sala Cupola, de la ora 12:00, gazdă fiind Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
„În fiecare an, la 15 ianuarie aniversăm nașterea poetului național Mihai Eminescu și, în același timp, Ziua Culturii Naționale, moment festiv, dar și bun prilej de reflecție asupra rolului și importanței culturii în societatea românească, în progresul unei națiuni, ce influențează în mod fundamental educația, formarea și dezvoltarea personalității individului.
Consacrarea zilei nașterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naționale formează axa identitară a națiunii române. Poetul Mihai Eminescu este un simbol național, o emblemă culturală.
Cultura este cea care face o națiune nemuritoare, prin cultură ne păstrăm identitatea noastră națională, culturală și socială.
Patrimoniul cultural este actul de identitate al națiunii române, de aceea considerăm că avem o datorie de onoare în prezervarea și valorificarea acestuia, cât și în cunoașterea oamenilor care servesc și reprezintă moștenirea culturală.
Ziua Culturii Naționale ne oferă din nou ocazia să cinstim creatorii de valori, să celebrăm cultura în integralitatea expresiilor sale de manifestare, să privim cu atenție la realitățile culturii românești, la oameni, tradiții, patrimoniu, meșteșuguri culturale ce o identifică drept o componentă importantă a patrimoniului umanității.
Fie că aparțin majorității sau minorităților etnice, culturii academice ori tradiționale, în forme clasice sau dintre cele mai inovative, produse de creatori independenți ori de instituții publice, expresiile diversității noastre culturale sunt o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităților, legătura dintre oameni și locuri este asigurată din ce în ce mai mult de forța valorilor spirituale comune și a patrimoniului cultural.
Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm și onorăm tradiții și obiceiuri, cinstim istoria țării noastre și suntem recunoscători înaintașilor noștri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar dincolo de a rememora și respecta trecutul, avem de construit un viitor, și doar împreună putem face acest lucru prin cultură. Cum am putea să-l sărbătorim mai bine pe Eminescu, de ziua lui decât citindu-l?!“, a spus, în alocuțiunea de salut, Mihaela Mereuță.
Ion Asaftei: „O demonstrație făcută de minunații elevi de la Liceul de Arte «Victor Brauner»“
Intrarea în atmosfera de sărbătoare a fost completată de recitalul de lieduri pe versuri de Mihai Eminescu susținut de elevii claselor de canto clasic de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț. Au interpretat Roberta Borcea, Flaviana Lica, Ștefan Apetrei (clasa a X-a), Elena Corfu (clasa a XI-a), Evelina Barcan și Rareș Bonciu (clasa a XII-a), în coordonarea profesorilor Olguța Toma, Cristina Ilie și Narcisa Pavel, acompaniați la pian de prof. Adrian Stroici.
„Sunt prezent aici în mai multe calități, dar nu în ultimul rând de adept al marelui Eminescu, al operei sale în integralitate. Este un moment special pentru că asemenea genii apar poate la mii și mii de ani. Trebuie să acceptăm că omul Eminescu, traducătorul, poetul și ziaristul Eminescu ne transmite și va transmite peste veacuri un mesaj de frumusețe estetică, de poezie și împlinire sufletească, dar sigur și de unitate națională. Să nu dăm niciodată posibilitatea detractorilor și celor care vor să șteargă sau să estompeze din memoria românilor ceea ce înseamnă Mihai Eminescu, ce înseamnă opera eminesciană, ce înseamnă românismul transmis de aceasta. Mesajul eminescian va dăinui peste milenii și milenii, pentru că această nație are rezervă de suflet, are o rezervă colosală de minte. Și în acest sens am avut aici o demonstrație făcută de minunații elevi de la Liceul de Arte «Victor Brauner»!, a spus Ion Asaftei.
Expoziție colectivă de pictură
Festivitatea a fost onorată de artiștii plastici nemțeni, care au fost prezenți pe simezele Cupolei cu o expoziție colectivă de pictură. Expun Ștefan Potop, Radu Cristian Macavei, Ioan Popei, Dumitru Bezem, Cristina Petrariu, Viorica Ciucanu, Ana Ranete, Carmen Cărbunariu, Petru Diaconu, Arcadie Răileanu, Petru Vamanu și tablouri realizate de Parasca Agape, Mihai Agape și Dumitru Bostan jr., din colecția Tincuța și Emil Neagoie. Vernisajul expoziției a fost făcut, în cadrul manifestărilor de cinstire a Zilei Culturii Naționale, de poetul preot Dorin Ploscaru.
A urmat la cuvânt redactorul Mihael Balint, cu o scurtă introducere în eminescologie.
Apoi au recitat din lirica eminesciană elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș“ Piatra-Neamț: Ana-Maria Lulea (clasa a X-a C), Denisa Iftime (clasa a IX-a F), Daria Laca (clasa a IX-a A), Iustina Codreanu (clasa a XI-a F), Eduard Acatrinei (clasa a IX-a F). Coordonatorii acestora au fost Ioana Popa (clasa a XI-a F), Emilia Pepene (clasa a XI-a C) și bibliotecara Elena Popa.
În finalul întâlnirii din Sala Cupola, Dan Iacob a prezentat cartea „Mihai Eminescu, Ion Creangă, Veronica Micle. Bio-bibliografie selectivă. Contribuții la bibliografia județului Neamț“, care a apărut sub egida Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț în anul 2020.
„Creativ GTK“, o antologie de texte originale
De asemenea, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a fost lansat volumul I al cărții recent apărute „Creativ GTK“, o antologie de texte originale, create de tineri, în cadrul Atelierelor de Scriere Creativă, coordonate de Gențiana Ionescu și organizate în perioada februarie 2020 – februarie 2021. În paginile acestei cărți, textele, de poezie și proză, sunt semnate de 17 tineri autori: Ilinca Ana Amza, Oana Alexandra Balan, Alisa Berrak, Cristina-Daniela Bicăjanu, Liviana Bîrlădeanu, Ioana-Roxana Bobric, Paula Bordei, Elena Burulea, Ana-Maria Butunoi, Olivia Călin, Antonia Chiruța, Delia Veronica Croitoru, Ștefania Ioana Dascălu, Ioana Teodora Iftimia, Ilinca Maria Kloetzer, Mircea Rusu și Nicoleta Vîrlan.
„În fiecare an, vom tipări câte o ediție „Creativ GTK“, care va cuprinde cele mai bune texte originale concepute pe parcursul anului curent în cadrul Atelierelor de Scriere creativă organizate de bibliotecă. Ne-am propus să încurajăm exprimarea artistică, gândirea creativă și critică, să stimulăm și să valorificăm potențialul creativ al tinerilor, oferindu-le atât un cadru, cât și un suport pentru exprimarea personalității și a imaginației. În biblioteca noastră avem loc atât pentru autori consacrați, cât și pentru scriitori aflați la început de drum! Ne place să investim în creativitate și suntem bucuroși să vă putem prezenta, prin intermediul acestei antologii, 17 tineri creativi nemțeni, alături de textele lor, pe care vi le recomandăm cu drag spre lectură!“, precizează Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“, în preambulul volumului.
Numeroase expoziții
Popularizarea personalității lui Mihai Eminescu a fost susținută și prin numeroase expoziții.
Astfel, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, pot fi văzute expoziția de publicații din colecțiile bibliotecii județene „172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu“, expoziția de publicații „Eminescu, mon amour“ organizată de Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“, precum și expoziția omagială „Colecții speciale în facsimile“ realizată de Compartimentul Colecții speciale, Fondul special „G.T. Kirileanu“.
Însă cea mai valoroasă expoziție din spațiul expozițional de la parterul corpului A este „Ilustratori ai operei eminesciene din ediții Eminescu“, expoziție itinerantă realizată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“.
Pot fi văzute astfel în reproduceri coperta primelor ediții Eminescu, o selecție din edițiile Eminescu ilustrate, inclusiv o selecție din cărțile poștale ilustrate de Leonard Salmen, primul ilustrator al poemelor lui Mihai Eminescu. Mai recente: ilustrații ale Ligiei Macovei, a profesorului și artistului Mircia Dumitrescu din volumul Dorința (1976) și o selecție din gravurile realizate în cadrul proiectului SONETE (2005), inițiat tot de Mircia Dumitrescu și realizat împreună cu studenți și profesori de la Universitatea Națională de Artă din București.
În cadrul expoziției pot fi văzute coperta primelor două ediții Mihai Eminescu, „Poesii“ (Editura Socec, 1883 și 1885), Mihai Eminescu, Poesii, Ediția a treia (Editura Socec, 1888), Mihai Eminescu, „Poezii“ (Complecte). Editura Șaraga, 1893, Mihai Eminescu, Nuvele. Editura Șaraga, 1893; Reproduceri după cărți poștale cu ilustrații de Leonard Salmen, editate în primele două decenii ale sec. XX de editurile bucureștene Socec și Depozitul Universal Șaraga; Ilustrații de Ligia Macovei la volumul Eminescu, Poesii, București, Editura „Arta Grafică“, 1964; Mihai Eminescu, Poezii. Ediție îngrijită de G. Murnu cu 12 acuarele și desene de A. Murnu, Editura Națională , S. Ciornei, București, 1929; Selecții din EMINESCU. Poezii, ediție omagială ilustrată de Camil Ressu, Jean Steriadi, Al. Poitevin-Scheletti, Geo Zlotescu, Ghe. Labin și Ghe. Ceglacov. Editura Cartea Româneasca, București, 1939; Luceafărul, ilustrat de Mișu Teișanu, ediție bibliofilă, 1923; Ilustrații de Aurel Bordenache din volumul EMINESCU, ediție bibliofilă, îngrijită de M. Toneghin, 1944; Ilustrații de Mircia Dumitrescu la volumul Mihai Eminescu, Dorința, volum îngrijit de Zoe Dumitrescu Bușulenga, 1976; Selecție de gravuri (reproduceri) din expoziția SONETE (ilustratori: profesori și studenți ai Universității Naționale de Artă București), 2005.
De asemenea, în spațiul expozițional de la etajul I al corpului B continuă să fie expoziția itinerantă „Serbarea de la Putna – 150“, realizată de același Memorial Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“.
Totodată, sunt organizate expoziții de carte și documente în secții și filiale ale Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț: „Eminescu – poet, jurnalist, prozator și traducător“ (Sala Secției de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“), „Eminescu – Univers poetic și pictural“ (expoziție de ilustrații ale poeziilor eminesciene – desene, picturi, colaje –, în viziunea artistică a elevilor, cu versuri transcrise de elevi în manieră bilingvă română-engleză, realizată de Filiala de Carte Străină în parteneriat Școala Gimnazială Nr. 8 Piatra-Neamț, coordonatori prof. Elena Simionescu, prof. Anca Prisacaru și prof. Simona Andronache), „Recitindu-l pe Eminescu“ (expoziție realizată de Filiala de Carte Străină cu publicații și traduceri din opera eminesciană în diverse limbi străine), „Eminescu și copiii“ (expoziție de desene și picturi inspirate din poezia eminesciană realizate la Filiala „Vasile Conta“ Mărăței de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 2 Piatra-Neamț, coordonator: profesor educație plastică Elena Ispas).
Acțiune de promovare
Campania de informare și de promovare a colecțiilor Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu“ Neamț, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, în rândul comunități nemțene va continua sâmbătă, 15 ianuarie 2022, de la ora 11.00, va fi distribuită în comunitate broșura de versuri cu reproducerea fotografică a poemului „Luceafărul“ de Mihai Eminescu din volumul „Poesii“, ediția Maiorescu din 1889, carte aflată în Fondul „G.T. Kirileanu“ și vor fi oferite răvașe cu versuri din opera poetului național Mihai Eminescu, prezentate în limba română și în traduceri în engleză, franceză, italiană și spaniolă.