CAMPANIA DE INFORMARE-EDUCARE DESPRE BOLILE TRANSMISIBILE HIV/SIDA, TUBERCULOZĂ, HEPATITĂ VIRALĂ SLOGAN: ZeroDiscriminare!

La nivel național, luna decembrie este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală.

Sub sloganul „ZeroDiscriminare”, Direcția de Sănătate Publică, desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și cu privire la conștientizarea riscurilor de infectare.

Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală.

Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună.

Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile.

Situația statistică în județul Neamț se prezintă astfel:

  • pentru tuberculoză în anul 2021 s-au înregistrat 220 de cazuri noi în creștere față de anul 2020 când s-au înregistrat 212 de cazuri noi; în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 154 de cazuri noi;
  • pentru hepatia B în anul 2021 s-au înregistrat 2 cazuri noi, în creștere față de anul 2020 (1 caz nou); în primele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 2 cazuri noi de hepatita cu virus B;
  • pentru hepatita C în anul 2021 nu s-a înregistrat niciun caz nou; în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat 1 caz nou de hepatita cu virus C;
  • pentru infecția cu HIV/SIDA în anul 2021 s-au înregistrat 10 cazuri noi, iar în primele 11 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 14 cazuri noi; în anul 2021 s-au înregistrat 2 decese, iar în primele 11 luni ale anului 2022 au fost înregistrate 4 decese.

 

În România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”.

Cum ne putem proteja?

⁕ Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;

⁕ Faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul;

⁕ Folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;

⁕ Folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului;

⁕ Dezinfectați rănile cu produse antiseptic.

Atenție: pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de  HIV.

 

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta”, organismul competent pentru supravegherea tuberculozei în România, a raportat în sistemul european TESSy, pentru anul 2020, 7693 de cazuri de tuberculoză.

Cum ne putem proteja?

Cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este vaccinarea cu vaccinul BCG.

O serie de măsuri preventive pot impiedica răspândirea tuberculozei:

⁕ acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei;

⁕ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;

⁕ aerisirea frecventă a încăperilor;

⁕ eEvitarea zonelor aglomerate și nesanitare.

Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului !

 

Conform datelor raportate către INSP – CNSCBT, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B. În anul 2021 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C –29 de cazuri, cu 19 mai puține față de anul precedent.

Cum ne putem proteja?

⁕ Folosiți doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;

⁕ Folosiți întotdeauna prezervativului în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;

⁕ Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;

⁕ În cazul hepatitei virale B, cea mai eficientă metodă de prevenire este vaccinarea.

Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.