Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamţ a fost miercuri, 11 mai 2016, de la ora 13, gazda întâlnirii dintre Matei Vişniec, invitaţii săi – Attila Vizauer şi Mihai Lungeanu, pe de o parte, şi publicul nemţean, pe de altă parte.
Evenimentul itinerant, aflat deja la cea de-a IV-a ediţie, include oraşul Piatra-Neamţ în circuitul oraşelor Moldovei unde dramaturgul ţine să revină pentru a contribui la revitalizarea mişcării teatrale, la promovarea profesionalismului şi calităţii în lumea teatrului şi pentru atragerea tineretului spre teatru.
Conferinţa ce a avet loc la Biblioteca Judeţeană are ca puncte de plecare două volume ale lui Matei Vişniec “Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…” şi “Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” pentru lectura cărora Attila Vizauer şi Mihai Lungeanu au adus argumente, din pespectivă teatrală.
Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene: „După opinia mea varianta cîştigătoare la Premiul Nobel, în acest moment, pentru literatura română este Matei Vişniec. Este cel mai european scriitor român al momentului, e dramaturg de succes, e romancier în mare formă, e tradus în mai toate limbile importante din lume. De asta, prezenţa lui Matei Vişniec la Piatra Neamţ, însoţit de personalităţi ale vieţii literare şi publice din România dar şi din Franţa, este un dar cultural oferit publicului nostru fidel”.