Complexul Muzeal Județean Neamț – Muzeul de Artă Piatra-Neamț și Asociația Culturală Arte.RO, invită publicul iubitor de artă să descopere un proiect artistic deja validat și premiat în cadrul competiției de anul acesta, Expo Maraton – Cluj-Napoca. Proiectul expozițional “Metanoia”, semnat Andrei Nuțu, care a primit Premiul Instiutului Polonez din București, Premiul Institutului Cultural Francez din Cluj și Premiul Publicului, este o provocare spre introspecție și problematizează spiritualitatea in contextul actual.
“Pentru a putea să vezi ceea ce nu există de fapt, trebuie să înveţi să foloseşti alţi ochi. Metanoia înseamnă o schimbare a percepţiei, a minţii.” (Andrei Nuțu)
Andrei Nuțu a absolvit Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra-Neamț, sub indrumarea profesorului Grigore Agache și în paralel a aprofundat artele plastice cu Cristina Petrariu, profesor în cadrul Asociației Culturale Arte.RO. După ce a obținut locul doi la Olimpiada națională de pictură, a ales să continue studiul artei la Universitatea de Artă și Design din Cluj – Napoca. Masterand în cadrul acesteia, și-a caștigat aprecierea și recunoașterea mediului universitar clujean care îl susține și îi prevede un viitor promițător în arta contemporană.

Portofoliul său artistic însumează numeroase participări la expoziții colective naționale și internaționale: 2018 –“Platforms”, contemporary art fair- Atena, Expoziția colectivă“1436Km, Space52” –Atena, Expozițiapersonală “Metanoia” în cadrul Competiției Expo Maraton, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, 2017 – Expoziția colectivă încadrul Festivalului Internațional “Neamț Piano Festival” – TeatrulTineretului, Expoziția colectivă internațională “Spazi Aperti” – Accademia di Romania in Roma, Italia.

A participat la stagii de documentare și workshopuri: Atelierul de iconografie, organizat de Muzeul Icoanei–“Museikon”-ediția I, Alba – Iulia,Proiectul internațional“Comenius”, încadrul Liceului de Arte “Victor Brauner” – Ungaria 2014 ,Work-shopde pictură- icoană pe lemn, Hong Kong 2014.

În 2016 obține Bursa “Tinere Talente” – Fundația Principesa Margareta a Românei și î n 2017 o Bursă de studiu”Erasmus” – Accademia di Belle Arti di Roma.

Muzeograf
Silvia Traistariu

Expoziția își propune o juxtapunere între spiritualitate și lumea contemporană. Având un interes scăzut pentru societatea de astăzi, spiritualitatea intră în contradicție cu activitățile cotidiene, ajungându-se la o respingere reciprocă și la o puternică incompatibilitate. Propunerea proiectului Metanoia este de a aborda un domeniu care e deja un topos în mai toate curentele istoriei artelor, dar a cărui prezență în artele vizuale recente este marginalizată. E vorba de spiritualitate și de locul ei în societatea contemporană. Proiectul problematizează domeniul din perspectiva relației complexe dintre corp și suflet. Pentru a putea cunoaște dimensiune sacră, este necesară o schimbare a percepției asupra dimensiunii profane, schimbare exprimată adecvat prin conceptul de ”metanoia”. Astfel, ”metanoia”, adică trecerea de la o frecvență a existenței la alta, s-ar putea produce pornind exact de la experiența estetică a lecturii vizuale care o reprezintă. Lucrările reflectă starea conflictuală de tranziție sau chiar de extaz, posibilă pe granița dintre cele două dimensiuni. Accentul nu cade pe culoarea și pe vitalitatea lumii concrete, ci pe lumina interioară intrinsecă realității, dar perceptibilă doar la nivel spiritual.

Finisajul a avut loc în data de 16 octombrie 2018, fiind găzduit de către Muzeul de Artă din Piara-Neamt.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectelor Asociației Culturale Arte.RO

Curator: Cristina Petrariu