Primăria Municipiului Piatra-Neamț a organizat luni, 22 ianuarie, primele două runde de dezbateri publice din seria celor dedicate bugetului local pe anul în curs. În sala de ședințe a instituției au avut loc discuții cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor și cluburilor sportive, precum și cu responsabilii din învățământ (directorii unităților școlare) și reprezentanți ai părinților și elevilor.
Temele principale discutate la prima întâlnire au fost legate de finanțărilenerambursabile. Primarul Andrei Carabelea le-a transmis participanților la dezbatere că pentru anul 2024 se dorește alocarea unui buget de 2,5 milioane de lei, din care 450.000 de lei vor fi alocați pentru Acțiunile Comunității (proiecte din domeniile Mediu, Tineret, Social etc.), iar alți 450.000 lei vor fi rezervați pentru activitățile de promovare a sportului de masă. Cea mai mare parte din acest buget (peste 1,5 milioane de lei) va fidestinată finanțării sportului de performanță.
„Primăria vrea să facă o strategie pe termen lung pentru a susține sportul de masă, precum și acțiunile în care sunt implicați copiii, dar și sportul de performanță, prin crearea unui club sportiv municipal”, a declarat primarul Andrei Carabelea.
Concret, sprijinul financiar va putea fi accesat în 2024 de asociațiile și/sau cluburile sportive respectând prevederile Legii 350/2005, dar și înbaza Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000.
„Anul trecut, mai toată lumea a venit cu solicitări pe Legea 350 și ne-am străduit să lansăm această metodologie pe Legea 69, pentru a venicu alocări directe. Legea sportului este mai permisivă, mai facilă și acoperă mult mai multe nevoi pe care le aveți. În plus, proiectele pe Legea 350 au un calendar mai îndelungat, pe când acest calendar ar fi mult mai scurt pe Legea 69 și puteți veni cu proiecte imediat după adoptarea bugetului local”, le-a transmis participanților primarul Andrei Carabelea.
În dezbaterea care a privit bugetul preconizat pentru unitățile de învățământ din Piatra-Neamț, s-a discutat despre situația școlilor aflate în curs de reabilitare, dar și despre proiectele pentru Școala Gimnazială„Daniela Cuciuc” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, unități ce vorintra în reabilitare anul acesta. O altă discuție a fost despre viitorul proiectde modernizare de care va beneficia Colegiul Național de Informatică. De asemenea, în bugetul pentru 2024 au fost prevăzute sumele necesare pentru reabilitarea corpului secundar de clădire de la Școala Gimnazială Nr. 2 și proiectarea unei săli de sport. De altfel, problema lipsei sălilor de sport, sau a infrastructurii învechite a acestor săli a fost ridicată de mai mulți participanți la dezbaterea publică.
O altă temă importantă prezentată a fost cea a proiectului de dotare a aproximativ 600 de săli de clasă și de amenajare a 20 de laboratoare de informatică pentru diverse niveluri de învățământ, 14 laboratoare de științe, 38 de cabinete școlare și 7 ateliere de practică la școlile de pe raza municipiului, pentru care dotările sunt așteptate în cursul acestui an.
„Am preluat solicitările de la școli, suntem în contact permanent cu directorii unităților de învățământ și obiectivul este să armonizăm resursele din buget cu numeroasele nevoi identificate. Anul acesta lucrăm cu un buget care trebuie să acopere multe proiecte și investiții, dar și partea de funcționare. În același timp, căutăm și resursele pentru a acoperi lipsa a peste 30 de milioane de lei care ne sunt reținute la bugetul central. Am precizat aceste lucruri pentru a înțelege că, mai mult ca oricând, cuvântul cheie în structurarea bugetului pe 2024 este ECHILIBRU”, a concluzionat primarul Andrei Carabelea.
Vineri, 26 ianuarie, de la ora 12,00, este programată dezbaterea publicăunde au fost invtați reprezentanți ai mediului de afaceri local.
Comentarii recente